- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Strah od zatvaranja: Korona se širi u jednom od najvećih centara svetske ekonomije

© AP Photo / ChinatopixVirus korona u gradu Gvangdžou u Kini
Virus korona u gradu Gvangdžou u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Novi rast broja zaraženih korona virusom u Kini, a posebno u Guangdžou, važnom centru kineske i svetske ekonomije, brine ekonomiste zbog mogućeg zatvaranja.
U ponedeljak je broj zaraženih u Kini dostigao 7.475, od kojih je trećina slučajeva upravo u Gvangdžou.
Za većinu zemalja sveta to nije zastrašujuća brojka, ali Kina nastavlja politiku nulte tolerancije na virus korona i spremna je na radikalne mere i zatvaranja koja ugrožavaju ekonomski rast i utiču na svetsku ekonomiju, prenosi Rojters.
Veliki investitori sa nestrpljenjem iščekuju trenutak kada će Kina, druga ekonomija sveta, otvoriti svoje granice ili odustati od politike nulte tolerancije prema virusu korona.
Guangdžou, grad od petnaest miliona ljudi i najveća luka u Kini, važi za „najveću fabriku svetske ekonomije“. Između ostalog, u ovom gradu se proizvode ključne komponente za proizvode kompanije Epl.
Mere za zaustavljanje virusa korona u Guangdžou imale su tek ograničen uticaj na logistiku i trgovinu do sada, zahvaljujući tome što su bile dinamične i uvedene na vreme kako bi se prekinulo širenje virusa, piše kineski „Global tajms“.
Prema pisanju ovog lista, Gvangdžou, glavni centar proizvodnje i transporta, suočava se sa najkomplikovanijom situacijom u vezi sa virusom korona od početka pandemije, rekao je Žang Ji, direktor gradske zdravstvene komisije.
Od 22. oktobra zabeleženo je oko 5.000 slučajeva virusa korona, a samo u jednom danu, u subotu, bilo ih je 1.325, što je najviše u poslednje tri godine.
Virus korona u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
SVET
Veliko testiranje u Kini: Skoro ceo Peking ide na korona test
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala