- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima, „poslalo signal da upotreba sile vodi ka postizanju političkih ciljeva“.
„Ako Ukrajina pristane na ruske zahteve i prihvati činjenicu da je Rusija izvršila invaziju, zauzela teritorije - postoji rizik da će biti nastavljeni napadi... To će biti katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas, jer bi se time poslao signal da upotreba sile omogućava da se postignu politički ciljevi za sticanje kontrole nad susednim zemljama“, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje zašto Zapad ne želi da traži prekid vatre u Ukrajini, već nastoji da nastavi da pruža vojnu podršku Kijev u konfrontaciji sa Ruskom Federacijom.
Generalni sekretar je takođe pozvao da se ne zaboravi da je pre rata Rusija, navodno, „demonstrirala ambicije“ ne samo prema Ukrajini, već i prema NATO-u i državama alijanse. Želeli su da NATO zatvori vrata, želeli su da spreče Švedsku i Finsku da postanu članice Alijanse... želeli su da NATO povuče sve snage iz istočnog dela bloka... što je neprihvatljivo“, rekao je Stoltenberg.
Istovremeno, on je uverio da severnoatlantski blok i dalje „želi da okonča rat”.
„Svi žele da se rat završi, ali ako Ukrajina prestane da se bori, onda će prestati da postoji kao nezavisna nacija. Ako Rusija prestane da se bori, imaćemo mir... Da, želimo da okončamo rat, i to na najbolji način - da predsednik Putin poštuje suverenitet svog suseda – Ukrajine“, objasnio je generalni sekretar.
On je ponovio da NATO nije strana u ukrajinskom sukobu.
"Rusija želi da obnovi sistem sfera uticaja gde bi mogli da odlučuju šta susedi mogu, a šta ne. Ovo je opasniji svet... Ukrajina ima pravo na samoodbranu, NATO i saveznici nisu strana u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala