- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Presek stanja: Ruske snage oborile helikopter Mi-24, avion Su-25 i sedam dronova

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaOlupina oborenog ukrajinskog aviona Su-25
Olupina oborenog ukrajinskog aviona Su-25 - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Ruska vojska odbila je napad bataljona Oružanih snaga Ukrajine podržanog tenkovima u kupjanskom pravcu u LNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Osim toga, udarima vojne avijacije pogođene su dve taktičke grupe ukrajinskih snaga, koje su krenule u napad u oblastima naselja Berestovo u Harkovskoj oblasti i Novoselovsko u Luganskoj Narodnoj Republici. Tokom borbi ubijeno je i ranjeno više od 160 pripadnika ukrajinskih snaga i uništena dva tenka, tri borbena vozila pešadije i dva automobila.
U pravcu Krasni Liman, preventivnim vatrenim napadom sprečen je pokušaj napada dve bataljonske taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine u LNR. Udarima ruske armijske avijacije i artiljerijskih jedinica ubijeno je više od sto ukrajinskih vojnika, a uništeno tri tenka, pet borbenih oklopnih vozila, jedan MT-LB, dva pikapa i dva automobila.
U pravcu Južnodonjecka u DNR ukrajinske snage su, pokušavajući da uspore napredovanje ruskih trupa, izvele dva neuspešna pokušaja kontranapada. Ukrajinske jedinice su zaustavljene i razbijene. Ubijeno je oko 90 ukrajinskih vojnika, uništeno pet borbenih oklopnih vozila, jedan MT-LB i dva pikapa.
U pravcu Nikolajev-Krivoj Rog, ruske jedinice su u protekla 24 časa sprečile devet pokušaja prodora diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pozadinska odbrambena područja. Ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika i neonacista i uništeno sedam borbenih oklopnih vozila i deset vozila.
Raketne trupe i artiljerija uništile su četiri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u DNR i Harkovskoj oblasti, kao i 64 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 192 okruga.
Uništena su tri skladišta municije i raketnog i artiljerijskog naoružanja u Zaporoškoj oblasti, Luganskoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti, kao i skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.
U Nikolajevskoj oblasti uništena je radarska stanica ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300. takođe je uništen ukrajinski protivvazdušni raketni sistem „Buk M1“, a u Harkovskoj oblasti uništen je kontrabaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-64.
Tokom kontrabaterijske borbe, pogođena su tri artiljerijska voda Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.
Ruska jurišna avijacija oborila je ukrajinski vojni helikopter Mi-24 u blizini sela Novovoskresensko u Hersonskoj oblasti.
Sredstva za protivvazdušnu odbranu oborila su ukrajinski avion Su-25 u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Osim toga, tokom proteklog dana oboreno je sedam ukrajinskih bespilotnih letelica u LNR, DNR, Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.
Takođe je presretnuto 17 raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „Himars“ i „Oljha“ u Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 332 aviona, 171 helikopter, 2.465 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.448 tenkova i drugih oklopnih vozila, 884 vozila za raketne sisteme, 3.563 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.127 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala