- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Očajnički pritisak Zapada na Srbiju: Zašto Dačić hitno mora da prenese poruke u pet zemalja EU

CC BY 2.0 / Mantas Lang / Srbija, SAD, EU - ilustracija
Srbija, SAD, EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Aljbin Kurti je uvek samo glasnogovornik politike SAD, pa tako treba čitati i najavu da će u decembru podneti zahtev za prijem takozvanog Kosova u EU. To je očajnički nastavak stalnog pritiska SAD na Srbiju kako bi je isprovocirali da posegne za potezima koji bi izazvali reakciju Zapada, koja bi mogla da bude veoma ozbiljna.
To za Sputnjik kaže diplomata u penziji Branko Branković koji smatra da je logično što će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić o svemu razgovarati sa zvaničnicima pet članica EU koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo.

Kurti bi da podnese zahtev za prijem Kosova u EU

Dačić je obelodanio da ima informacije iz Brisela da će Kurti u decembru podneti zahtev za prijem takozvanog Kosova u EU, odnosno za otpočinjanje procesa dobijanja statusa kandidata. Prvi čovek srpske diplomatije je zbog toga najavio hitne razgovare sa zvaničnicima svih pet zemalja u EU koje ne priznaju Kosovo.
O tome je već pričao sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom koji mu je preneo da, iako je priznala Kosovo, Mađarska neće podržati zahtev Prištine za otpočinjanje procesa pridruživanja Kosova, kao što neće podržati razmatranje predloga za njegovo članstvo u Savetu Evrope.

Nastavak permanentnog pritiska na Beograd

Za razliku od ovih za sada šest zemalja, neke članice EU i dalje podržavaju američku politiku iako su, kako je primetio Branković, svesne da od toga nema ništa.
„Ovo je nastavak permanentnog pritiska, tim pre što smo uspeli i u ovoj sadašnjoj krizi da ostanemo hladne glave, da uradimo ono što se može, ali smo stavili jasno do znanja da pogrom Srba i slične stvari na Kosovu nećemo dozvoliti“, kaže nekadašnji diplomata za Sputnjik.
On dodaje da je Kurtijev zahtev u najavi vrlo smešan i voleo bi da vidi kako bi ta provizorna vlada u Prištini mogla da ispuni neke od neophodnih uslova da bi EU mogla da razmišlja o tome da li bi oni uopšte mogli da budu kandidati za članstvo, a kamoli da kasnije dobiju i neki bolji status.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICSAD očajnički nastavljaju stalni pritisak na Srbiju kako bi je isprovocirali da posegne za potezima koji bi izazvali reakciju Zapada
Protestni skup u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
SAD očajnički nastavljaju stalni pritisak na Srbiju kako bi je isprovocirali da posegne za potezima koji bi izazvali reakciju Zapada

Šarada sa propalim aplikacijama Prištine

To je sve, kaže, jedna šarada, kao i to što su podneli zahtev za Savet Evrope pa su propali, kao što su propali i aplicirajući za članstvo u Unesku i Interpolu. Tako je i sa zahtevom za članstvo u UN od čega, naravno, nema ništa, dodaje naš sagovornik.
„EU i SAD čine sve da se ne ispuni Briselski sporazum, ne pritiskajući Kosovo da ga ispuni, pa se postavlja ozbiljno pitanje – gde je aktivnost tih pet zemalja koje nisu priznale Kosovo unutar EU da se ne dozvoli Kosovu da radi to što radi“, kritičan je naš nekadašnji ambasador u UN.
On objašnjava zašto je nedopustiva njihova pasivnost. Ako se kojim, malo verovatnim, slučajem desi da krene neki postupak priznavanja Kosova u UN, tih pet država će, smatra on, biti u velikim problemima. U Španiji će krenuti odvajanje Katalonije, u Rumuniji će Transilvanija tražiti izdvajanje, Kipar već odavno pola zemlje ne kontroliše, u trećini Slovačke, gde su Mađari, tražiće izdvajanje…
Takav scenario bi ne samo tim zemljama, nego i Evropi, napravio užasne probleme, ističe Branković.
„Ne može tih pet zemalja samo da posmatra sa strane šta se događa i da se ne usprotive takvom ponašanju određenih zemalja iz EU. Oni mogu kao članice EU i da kažu – ostavite se toga, mi nismo priznali i nikada nećemo glasati da Priština uđe u EU“, jasan je naš sagovornik.

Strašan pritisak i na članice EU

On od Dačića očekuje da se tako i postavi u razgovorima koji predstoje.
Na pitanje, da li kao i mi i i tih pet zemalja trpi pritisak zbog nepriznavanja Kosova, naš nekadašnji diplomata kaže da je i na njih pritisak stravičan.
„Bio sam do pre dve godine ambasador u Rumuniji. Američki ambasador je na dnevnoj bazi obilazio članove vlade, parlamenta, koga sve ne, da pritiska da Rumunija popusti i prizna Kosovo i da otvori proces sa ostalim zemljama koje ga nisu priznale da ga priznaju“, objašnjava on šta se dešava iza diplomatske zavese.
Branković ističe da najava Kurtijevog zahteva za članstvom u EU ne pretstavlja samo pritisak na nas koji bi trebalo da nas uznemiri. To je, kako smatra, istovremeno i pokazatelj da su i EU i SAD shvatile da od članstva Kosova u UN nema ništa, da to ne dolazi u obzir.
© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti je uvek samo glasnogovornik politike SAD, pa tako treba čitati i najavu da će u decembru podneti zahtev za prijem takozvanog Kosova u EU
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Aljbin Kurti je uvek samo glasnogovornik politike SAD, pa tako treba čitati i najavu da će u decembru podneti zahtev za prijem takozvanog Kosova u EU

Nema šanse da podrže Kurtija i SAD

„Moraju sada grčevito da pokušaju nešto da urade. Propali su u Savetu Evrope, propali su u Unesku, Interpolu, moraju nešto da izvuku, jer osnovni pritisak da Kosovo nešto bude je zato da SAD izvuku opravdanje za to što su nas bombardovali. Oni ga nemaju, a nepredak Kosova u bilo kojoj od ovih institucija, mogli bi da pripišu sebi kao uspeh“, objašnjava Branković.
On, međutim, smatra da nema nikakve šanse da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, kao ni Mađarska koja je to uradila, podrže zahtev Prištine za prijem u EU.
„To je očajnički pritisak SAD ne bi li nas ubedili da priznamo Kosovo, ali to je i pokušaj destabilizacije naše vlade jer im politika aktuelnih srpskih vlasti uopšte ne odgovara, jer je tvrd orah , jasno je rekla da pogrom Srba neće dozvoliti“, zaključio je naš sagovornik.
U videu pogledajte šta čeka Kosovo i Metohiju posle odluke Srba da napuste institucije i da li Kurti priželjkuje sukob:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala