Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Sveti Dimitrije neka zaštiti od svih neprijatelja“: Kosovska Mitrovica proslavlja gradsku slavu

© Sputnik / Teodor AnastasijevićKosovska Mitrovica proslavlja gradsku slavu - Mitrovdan
Kosovska Mitrovica proslavlja gradsku slavu - Mitrovdan - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Građani Kosovske Mitrovice danas slave gradsku i hramovnu slavu Mitrovdan, praznik Svetog velikomučenika Dimitrija. Svečanu liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je potom predvodio i svečanu litiju ulicama grada.
Veliki broj građana severne Mitrovice uputio se u litiji od hrama Sv. Dimitrija ka Trgu Knezu Lazaru, gde je presečen slavski kolač i Mitrovski kolač sa zlatnikom. Zlatnik je izvukao mali Andrija Slavić, a donator zlatnika u česnici bio Radule Stević.
Liturgiji u Hramu prisustvali su svi gradonačelnici i predsednici Skupština četiri opštine na severu KiM u ostavci, kao i predstavnici Srpke liste.
Iguman manastira Crna Reka na Ibarskom Kolašinu otac Andrej je tokom propovedi na liturgiji podsetio da je Sv. Dimitrije svojevremeno oslobodio Solun, gde se danas nalaze njegove mošti, veoma poštovn na KiM i njemu su posvećena dva paraklisa, u Pećkoj patrijaršiji i u Visokim Dečanima.
Otac Andrej je poručio vernicima da u molitvama traže od Sv. Dimitirja da im pomogne i danas u zaštiti od svih neprijatelja, kako materijalnih tako i duhovnih.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala