- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki diplomata: Evropljani opravdano brinu zbog spoljne i trgovinske politike SAD

© Sputnik / Vladimir TrefilovNovčanice
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Zabrinutost evropskih saveznika zbog spoljne i trgovinske politike SAD nije bez osnova, smatra bivši stalni predstavnik SAD pri NATO-u Ivo Dalder. Bivši diplomata za list „Politiko“ piše da Evropljane nervira to što u borbi protiv Kine i globalnog otopljavanja Bajdenova administracija pribegava protekcionizmu.
Razgovarajući s evropskim činovnicima, bivši diplomata je izdvojio dva osnovna razloga za zabrinutost: nove protekcionističke mere, koje američke vlasti sprovode u pokušaju da smanje zavisnost od Kine i da se suprotstave klimatskim promenama, kao i rizik od prekida podrške Ukrajini u slučaju da republikanci pobede na izborima za Kongres SAD.
Prema mišljenju Daldera, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena posle dolaska na vlast nije učinila dovoljno da se obnovi osećaj ravnoteže u ekonomskim odnosima sa saveznicima u Evropi i Aziji. U međuvremenu, nedavna dejstva SAD ukazuju na povratak jednostranom pristupu protekcionizmu, karakterističnom za prethodnu administraciju na čelu s Donaldom Trampom.
Mnogi u Evropi prvobitno su pozitivno reagovali na to što su SAD obnovile politiku borbe protiv klimatskih promena, ali su sada zabrinuti zbog toga što ta borba vodi ka protekcionizmu. Na primer, nedavno usvojeni zakon „O smanjenju inflacije“, usmeren je, pored ostalog, na unapređivanje ekološki čiste energetike, dajući prednost isključivo američkim kompanijama koje proizvode električne automobile.
U borbi protiv kineske ekspanzije politika SAD takođe daje prednost američkim kompanijama u odnosu na evropske i azijske, umesto da se zajedno bore protiv zajedničkog konkurenta, navodi ekspert.
Ipak, evropski činovnici su jednoglasni u pohvalama Bajdenu u vezi s politikom odnosa prema Ukrajini, piše autor teksta.
„Napori da se Kijev naoruža i da mu se pruži podrška, jačanje NATO-a, uvođenje sankcija i izolacija Rusije doživeli su uspeh zahvaljujući bliskim konsultacijama i nepokolebljivom američkom rukovodstvu. Ipak, raste zabrinutost da bi i to moglo uskoro da bude prekinuto“, navodi Dalder.
Mnogi se pitaju kakva će biti sudbina finansijske pomoći Kijevu u slučaju da kontrola nad Kongresom pređe u ruke republikanaca. Postoje strahovi da će se razmere podrške suštinski smanjiti.
Autor, međutim, podseća da su mnogi viđeniji republikanci glasali za to da se vojna pomoć Ukrajini nastavi. On dodaje da se za podršku Kijevu izjašnjava većina Amerikanaca, iako republikanci sve češće smatraju da SAD čine previše za Ukrajinu.
Najzad, ako rezultati izbora za Kongres SAD zaista dovedu u pitanje buduću podršku, Bajdenova administracija i Demokratska partija i dalje imaju mogućnost da proguraju veliki paket vojne i finansijske pomoći na zatvorenoj sesiji koja će uslediti nakon izbora, uoči zasedanja novog saziva Kongresa početkom sledeće godine, podseća Dalder.
„U celini, izazovi s kojima se sada suočavamo, bilo da je reč o Rusiji, bilo o Kini, bilo o klimatskim promenama – mogu da budu rešeni samo ako SAD budu sarađivale sa svojim saveznicima i partnerima u Evropi i Aziji“, smatra bivši diplomata.
Američki vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
RUSIJA
„Volstrit džurnal“: Vašington već izgubio hiperzvučnu trku od Moskve i Pekinga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala