Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skriveni motivi: Amerika „pritisla“ Prištinu tek kad su Srbi načinili preloman korak

© AP Photo / Visar KryeziuZastave SAD i Kosova
Zastave SAD i Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Da li je Amerika iskrena ili ne u zahtevu Prištini da formira ZSO znaćemo po reakciji albanskih lidera, odnosno, po potezu koji će Aljbin Kurti povući nakon poslednjeg saopštenja ambasadora SAD, uveren je Stevica Deđanski, politički analitičar.
Aljbina Kurtija u ponedeljak ujutru sačekalo je neprijatno iznenađenje u vidu saopštenja iz američke ambasade iz Prištine u kome mu se nalaže da hitno pristupi formiranju Zajednice srpskih opština. Sledilo je i podsećanje da je skupština Kosova ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da se uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom, čime je uspostavljanje ZSO - zakonska obaveza za Kosovo.

Skriveni motivi Amerike

Ovaj „zaštitnički“ potez Amerike prema Srbima na KiM nije iznenadio samo Kurtija već i Srbe posebno što je došao tek nakon što su oni napustili sve kosovske institucije u znak protesta zbog jednostrane odredbe Kurtija o preregistraciji statusno neutralnih registarskih tablica u tablice tzv. Republike Kosovo.
Deđanski kaže da ćemo tek prema narednom postupku Kurtija videti da li je u pitanju licemerje ili stvaran zahtev Amerike upućen Prištini.
„Američka reakcija usledila je iz razloga jer su shvatili da su Srbi ozbiljni i da iza njih stoji politički Beograd i zato su tek sada reagovali iako su naravno to mogli da urade i mnogo ranije,“ smatra Deđanski.
Mi smo i do sada, podseća on, imali prilike da čujemo da Amerika nešto traži od Prištine, a da da se ona o to ogluši.
„Ali smo imali i prilike da vidimo kada Priština zaista shvata da je Vašington ozbiljan i da moraju da postupe po američkim direktivama. Sada nam ostaje da sačekamo potez Kurtija i onda ćemo znati da li „igraju neku igru“ ili su iskreni,“ zaključuje Deđanski, uz napomenu da je opštepoznato da Priština nijedan korak ne čini bez odobrenja Amerike.

Američko upozorenje Kurtiju

Profesor bezbednosti i politički analitičar Miroslav Bjegović smatra da Americi ne odgovara neka vrsta mogućeg sukoba na severu Kosova i da je to jedan od razloga za njihovu reakciju.
„S druge strane, EU nije pokazala želju da urazumi Aljbina Kurtija u njegovim postupcima i odlukama. U ovom slučaju, smatram da je Amerika jedina koja može da spreči da dođe do nekog većeg konflikta. Naravno, uvek postoji i opcija da Kurti ignoriše zahteve Amerike, što ni u kom slučaju ne bi Kurtiju išlo u prilog,“ kaže naš sagovornik.
„Ukoliko Kurti reši da preuzme napuštene institucije na severu Kosova, morao bi da reaguje Kfor u smislu zaštite Srba, a ako bi to izostalo, Srbija bi imala potpuno pravo da aktivira odredbu iz Rezolucije 12 44 i da zahteva da se 1000 srpskih policajaca i vojnika vrati na KiM,“ podseća Bjegović za Sputnjik.

Resetovanje Rezolucije 12 44

Americi to svakako ne bi odgovaralo, ocenjuje on, jer bi se na neki način „resetovala“ i Rezolucija 12 44 na terenu.
„Želim da verujem da je ovo možda neki prelomni trenutak gde je Amerika pokazala zainteresovanost za Srbe sa KiM. Ali, isto tako, ostavljam prostor da je ovo možda njihov pokušaj da na ovaj način pridobiju Beograd, jer znamo da njih Srbija zanima u više pravaca a posebno u pravcu zaokruživanja NATO alijanse.
Inače, američka ambasada je od kosovskih Srba zatražila da se vrate u institucije, uključujući i policijske snage, pravosuđe i lokalnu administraciju. Od kosovske vlasti očekuju da odloži proces preregistracije vozila i obustavi „svaku kaznenu akciju protiv nosilaca registarskih oznaka KM dok to pitanje kroz dijalog ne reše strane“.
Ambasada SAD u Prištini je od obe strane zatražila da smanje tenzije ne koristeći zapaljivu retoriku, da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
SRBIJA
SAD traže od Prištine: Hitno počnite pregovore o formiranju ZSO, pitanje tablica rešiti dijalogom
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
SRBIJA
Vučić o situaciji na Kosovu i Metohiji: Ovo su tektonske promene, Kvinta obmanjuje javnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala