- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivene najstarije planetarne ruševine u našoj galaksiji

© Foto : WikiImagesZvezda beli patuljak – ilustracija
Zvezda beli patuljak – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Astronomi su identifikovali jedan od najstarijih kamenih i ledenih planetarnih objekata u Mlečnom putu, najstariju poznatu zvezdu u našoj galaksiji koja akumulira ostatke malih planetarnih tela koja kruže oko njega.
Međunarodna grupa astrofizičara vođena timom sa Univerziteta Vorvik u Velikoj Britaniji objavila je rezultate studije o belom patuljku koji se nalazi 90 svetlosnih godina od Zemlje i da je zvezda stara oko 10,7 milijardi godina.
Većina zvezda veličine našeg Sunca završava svoj život pretvarajući se u bele patuljke – zvezde koje sagorevaju svoje „gorivo“, izbacuju svoje spoljašnje slojeve i polako se hlade.
Čestim izbacivanjem slojeva u završnim fazama ovog procesa, obližnji planetarni sistem se uništava, ostavljajući samo fragmente u orbiti ovih zvezda. U istraživanju, astrofizičari su proučavali dva bela patuljka koje je upravo otkrila svemirska opservatorija GAIA.
Obe zvezde su okružene krhotinama uništenih planeta, ali jedan od patuljaka je neobično plave boje, a drugi je crveniji beli patuljak u neposrednoj blizini. Istraživači su ispitivali obe zvezde različitim instrumentima koji su podložni različitim talasnim dužinama svetlosti.
Posmatranja su pokazala da je crvena zvezda VDJ2147-4035 stara oko 10,7 milijardi godina, pošto je provela 10,2 milijarde godina kao beli patuljak koji je izgubio gorivo. Druga plava zvezda VDJ1922+0233 je samo nešto mlađa i „zagađena“ je planetarnim ostacima, po sastavu slična Zemljinoj kontinentalnoj kori.
Istraživači ističu da ostaci pronađeni u crvenoj zvezdi VDJ2147-4035 pripadaju drevnom planetarnom sistemu koji je preživeo transformaciju zvezde u belog patuljka. Astronomi veruju da su ovo ostaci najstarijeg planetarnog sistema Mlečnog puta.
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Senzacija u svemiru: NASA objavila neverovatan snimak Sunca – uputilo nam osmeh /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala