- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Oštro reagovanje iz kabineta Dodika zbog glasanje BiH protiv rezolucije o borbi protiv nacizma

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Na poslednji istup ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaja koji je u Generalnoj skupštini, suprotno stavu Predsedništva BiH, glasao protiv Rezolucije koja osuđuje veličanja i slavljenje nacizma i drugih oblika ksenofobije, oštro su reagovali iz Kabineta srpskog člana Predsedništva, Milorada Dodika.
Zatražena je odgovornost i sankcije svih u lancu komunikacija i službene korespondencije, koji su doprineli ovakvom Alkalajevom glasu, preneo je RTRS.
„Nakon utvrđivanja odgovornih pojedinaca, hitno i bez odlaganja pokrenuti disciplinski postupak protiv svih koji su učestvovali u ovom diplomatski, ali za BiH i istorijski, neprihvatljivom scenariju“, reagovanje je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.
Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija izjavio je da u Moskvi imaju razumevanja za složenu situaciju odlučivanja u BiH.
„Ali, mi treba da se zapitamo da li smo prekoračili granice političke korektnosti pa može se reći i pristojnosti. Jer, moram to da naglasim, Rusija nikada nije dovodila u pitanje Dejtonski sporazum već je kao njegov garant uvek podržavala unutrašnji dijalog i dogovor državotvornih entiteta i konstitutivnih naroda“, istakao je Samardžija.
Podsetimo, Treći komitet Generalne skupštine UN u petak je usvojio ruski nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma.
Za dokument pod nazivom „Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima“ glasalo je 105 zemalja, 52 su bile protiv, među kojima i BiH, dok je 15 bilo uzdržano.
Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
REGION
Ruska ambasada u BiH: Žalosno da je BiH protiv rezolucije o borbi protiv nacizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala