- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novakov đak generacije – Danac preskače školu i ide odmah na fakultet

© AP Photo / Thibault CamusHolger Rune
Holger Rune - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Novak Đoković predao je parisku krunu 19-godišnjem Holgeru Runeu koji je od prvog do poslednjeg meča u francuskoj prestonici oduševljavao sve ljubitelje belog sporta. Dok se vršnjaci danskog tenisera budu borili na Završnom Mastersu za mlađe generacije Rune će ići u Torinu sa starijim igračima sa kojima je apsolutno ravnopravan.
Pariz ne pamti meč kakav su odigrali Novak Đoković i Holger Rune u finalu, a ni teniski parametri ne pamte da je jedan teniser odigrao takav turnir kakav je odigrao Danac.
Jedini je teniser koji je pobedio Novaka u finalu Mastersa kada srpski as povede u setovima, a uz to je prvi teniser koji je na jednom turniru pobedio petoricu igrača iz Top deset. Neosporno je da su ga do titule vodili naporan rad i raskošni talenat, ali je veliki udeo imao i Novak koji mu je neretko kako tenisom tako i ponašanjem pokazivao putanju.
Najpe je eliminisao Stana Vavrinku protiv koga je spasao meč lopte, da bi potom usledile eliminacije tenisera sa vrha.
Porazio je Huberta Hurkača (10), Andreja Rubljova (9), Karlosa Alkarasa (1), Feliksa Ože-Alijasima (8) i potom Đokovića koji je do finala Pariza bio sedmi reket sveta.
Kada je osvojio trofej u „gradu svetlosti“ Rune je obrisan sa liste učesnika za Završni Masters mlađih generacija.
Vest je bila iznenađujuća, ali samo u prvi mah jer će mladi Danac putovati u Torinu gde će biti prva zamena za Završni Masters na kom učestvuju osmorica najboljih igrača ove sezone.
Mladi Rune rođen 2003. godine definitivno više ne mora da se pokazuje pred vršnjacima među kojima takođe ima talentovanih tenisera, međutim oni ne igraju na tako visokom nivou.
Danski teniser je pokazao mentalnu stabilnost, zrelost u igri i ponašanju, a o napretku se tek može govoriti jer je Rune godinu počeo kao 103. reket sveta, da bi do novembra ušao u Top deset igrača ATP liste.
Iako je imao padova, preskočio je srednju školu i odmah se „upisao“ na teniski fakultet gde pobeđuje iskusnije i starije od sebe.
Od Novaka je mlađi tačno 16 godina, a iste godine kada se Rune rodio srpski teniser odigrao je prvi profesionalni meč.
Igračima mlađe generacije potreban je period adaptacije, ali je Rune stigao na vrh ATP liste kao da je tu oduvek i bio što pravi veliku razliku između njega i ostalih vršnjaka.
Ove godine je u Indijan Velsu stigao do prve pobede na Mastersima, a u Minhenu je osvojio prvu ATP titulu. Na putu ka trofeju mladi danski as eliminisao je i Sašu Zvereva.
Nije dugo čekao već je osvojio i drugu titulu u Stokholmu i defintivno postao teniser koga bi svaki rival hteo da izbegne.
Veliki udeo u tome da Rune bude odrastao čovek u tinejdžerskim godinama imao je i Novak Đoković, koji mu je od juniorskih dana delio savete o treninzima, a mladi Danac je upisao kao sunđer jer je na srpskog asa gledao kao na idola.
Rune nije krio da je Novak mnogo uticao na njegovu karijeru usmeravajući ga i deleći savete sa njim, dok je isticao da Rodžer Federer i Rafael Nadal nikada na taj način nisu pristupali mladim kolegama.
Danski teniser kao da je pokupio sve najbolje od Novaka, a to jedan od razloga zbog koji je srpski as istakao koliko ceni Holgerovu ličnost i njegovu želju za sticanjem znanja.
Nije ni čudo što se posle poraza na Đokovićevom licu ocrtavao osmeh, jer je iznedrio đaka genracije kome školovanje sa vršnjacima više ne treba.
Runeu treba viši nivo i zato Rune treba da ide u Torino pa makar i samo gledao osmoricu najboljih što će verovatno i biti slučaj ukoliko neko ne odustane.
Patrik Muratoglu radi odličan posao i nastavlja da dokazuje da je važno ime u trenerskom svetu, mada iako je srećan što radi sa Runeom, slavni Farncuz smatra da je za ono što je Rune uradio ove godine potreban isk faktor.
„Igrati sa Novakom u finalu turnira je najveći mogući izazov. Holger je većinu vremena uspevao da pronađe odgovore. ato je na kraju pobedio. Ali mislim da ne možeš da naučiš bilo koga da pobedi protiv Novaka. Morate imatiešto posebno. Sve je moguće za one koji veruju u sebe. Osećam se blagosloveno što sam deo tvog tima“, istakao je Muratoglu.
Jedino dečije na Runeu je lice i nekada razmaženo ponašanje, ali pored toga on je zreo teniser skrojen za vrh.
Prošle godine je bio samo jedan od mnogih mladih talenata koji su molili Novaka za trening, a danas je đak generacije za koju su svi mislili da je predvodi Karlos Alkaras. Španac ima Grend slem, ali po svemu sudeći i ozbiljnog konkurenta koji ako ovako nastavi nije daleko od najvećeg trofeja.
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
SPORT
Kirjos bi u Beograd, ali – poziv je upućen za Banjaluku!
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
SPORT
Padovi za Đokovića i Medvedeva, Rubljov napredovao za dve pozicije
Holger Rune - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
SPORT
Novak čestitao Dancu, a on ga dirnuo kao nijedan rival: Ti si šampion!
►Gost Miljanovog kornera bila je teniserka Lola Radivojević
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala