- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici ovo nikada nisu videli: Snimljeno izuzetno neobično usvajanje među vrstama /video/

CC0 / Piksels / Kitovi – ilustracija
Kitovi – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Južni glatki kit u Australiji je primećen sa veoma neobičnim pratiocem: mladunčetom grbavog kita. Stručnjaci smatraju da bi ovo mogao biti izuzetno redak primer usvajanja među vrstama, u kojem je odrasli kit preuzeo ulogu surogat majke.
Istraživači koji prate kitove na australijskoj obali nikada nisu videli ono što je jedan fotograf snimio dronom – južnog glatkog kita u pratnji mladunca grbavog kita, za koje se sumnja da predstavljaju izuzetno redak primer usvajanja među vrstama.
Nakon analize stručnjaci su uočili da blizina odrasle životinje i mladunčeta ukazuje na bliskost koju majka i dete unutar iste vrste pokazuju jedno drugom dok su zajedno.
Ovo najverovatnije predstavlja slučaj međusobnog usvajanja i čini se da se mladunče grbavog kita odvojilo od majke slučajno ili da je ona uginula pre nego što se osamostalio. Ali takođe postoji mogućnost da je ženka glatkog kita nedavno izgubila sopstveno mladunče te da je „usvojila“ mladunče u nevolji, jer su slični primeri zabeleženi i kod orki.
Mačka usvojila mladunče veverice - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2018
Kada mačka „usvoji“ mladunče veverice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala