- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina poručila G7: Prestanite da se mešate u stvari drugih država

© AP Photo / Li GangKina
Kina - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Kina poziva zemlje G7 da prestanu da se mešaju u stvari drugih država i provociraju konflikte i konfrontacije, izjavio je na brifingu portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Džao Liđijang.

„Stav Pekinga po pitanjima koja se tiču Hongkonga, Sinđanga i Tajvana je dosledan i jasan. Takozvana zajednička izjava šefova diplomatija ‘Velike sedmorke’ ignoriše stav Kine i objektivne činjenice, grubo se mešajući u njena unutrašnja pitanja, a takođe zlonamerno kleveta i ocrnjuje Kinu. Peking izražava snažno nezadovoljstvo i oštro se tome protivi“, rekao je diplomata.

On je takođe istakao da kineske vlasti pozivaju G7 da prestanu da se drže mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda, kao i da prekinu da se mešaju u unutrašnje stvari drugih država, prestanu da ponavljaju laži, ali i da ne provociraju regionalne konflikte i stvaraju blokovsku konfrontaciju.
Takođe je pozvao zemlje G7 da stvaraju povoljne uslove za razvoj globalne saradnje.
Pored toga, portparol je poručio da Kina poziva Veliku Britaniju da poštuje princip „jedne Kine“, prekine sve oblike zvanične komunikacije sa Tajvanom i prestane da šalje lažne signale separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost ostrva.
Ranije su zemlje G7 nazvale svojim ciljem „konstruktivnu saradnju“ sa Kinom tamo gde je moguće i odgovara njihovim interesima, a takođe su istakle značaj mira i stabilnosti na području Tajvana i apelovale na mirno rešavanje problema oko Tajvanskog moreuza.
Situacija oko Tajvana je eskalirala u avgustu, nakon posete Tajpeju predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Peking je osudio tu posetu, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu i pokrenuo velike vojne vežbe, uveo sankcije dvema tajvanskim fondacijama, Nensi Pelosi i njenim rođacima.
Kina smatra Tajvan svojom provincijom i kategorički se protivi njegovim kontaktima sa zvaničnicima i vojskom drugih zemalja.
Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SVET
Kineski ekspert za Sputnjik: Američki kongresmeni na Tajvanu zbog prodaje oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala