- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izaziva bes i iritira: Zašto je Zelenski dosadio zapadnim saveznicima

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Zelenski već je dosadio zapadnim saveznicima jer njegove snage nisu uspele da nanesu strateški poraz Rusiji na teritoriji Ukrajine. Osim toga, kažu za Sputnjik ruski eksperti, od početka specijalne operacije, Ukrajina je planirala da bude instrument za „obuzdavanje“ Rusije, a umesto toga je postala instrument slabljenja Zapada.
Kako je napisao na svom nalogu na Tviteru, francuski političar i lider partije „Patrioti“ Florijan Filipo, Sjedinjene Američke Države počinju da se umaraju od Zelenskog i traže od njega da pokaže da je otvoren za dijalog s Rusijom.
Međutim, prema rečima političara, ne isključuje se mogućnost da američki predsednik Džozef Bajden ukloni sa vlasti ukrajinskog predsednika kada mu više ne budu bile potrebne usluge marionetskog kijevskog režima.

Zelenski izaziva bes i iritaciju

Ipak, prema mišljenju ruskog politikologa Vladimira Kornilova, ukrajinski predsednik će Sjedinjenim Američkim Državama biti potreban sve dok se bude nalazio pod potpunom kontrolom Zapada.

„Što se tiče Ukrajine, ova zemlja je Amerikancima potrebna isključivo kao uporište protiv Rusije. Shodno tome, Sjedinjenim Američkim Državama biće potreban i ukrajinski predsednik, sve dok se bude nalazio pod potpunom kontrolom Zapada. Međutim, njegove glupe izjave i zahtevi, ponekada izazivaju bes i iritaciju kod zapadnih saveznika“, konstatuje naš sagovornik.

Sa ovom ocenom slaže se i ruski politikolog Jurij Svetov. Prema njegovim rečima, Zelenski nikada nije bio samostalan političar.
„Zelenski uopšte nije samostalan političar. On je marioneta Sjedinjenih Američkih Država. Njegova nacionalnost je odigrala važnu ulogu u izboru baš njega za predsednika. Mnogi su maštali da Ukrajina postane nacionalistička država i da se na njenom čelu nalazi Jevrej kom niko neće moći da zameri što se u ovoj zemlji podstiče nacionalizam. Zbog toga, ukrajinski predsednik je prinuđen da se povinuje onima koji su ga doveli u predsedničku fotelju“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Dosadio zapadnim saveznicima

Kako kaže za Sputnjik Vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, ukrajinski predsednik je dosadio zapadnim saveznicima jer njegove oružane snage nisu uspele niti da iscrpe niti da izmore Rusiju.
„Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveliko je dosadio zapadnim saveznicima jer nije uspeo da nanese strateški poraz Rusiji na teritoriji Ukrajine. Time je razočarao američkog predsednika Džozefa Bajdena. Osim toga, evropska skladišta se prazne, a Ukrajina i dalje nije zadovoljna niti količinom oružja, niti količinom novca koje dobija od početka ruske specijalne vojne operacije. Ovo Zapadu izuzetno smeta“, objašnjava sagovornik.
Od početka sukoba na teritoriji Ukrajine, ova zemlja je trebala da bude instrument za „obuzdavanje“ Rusije, međutim, kako kaže Blohin, ukrajinska država je postala instrument slabljenja Zapada.
„To pokazuju antiruske sankcije koje izuzetno pogađaju Evropljane i Amerikance. Zbog toga, sve više političara u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, među kojima je i bivši američki predsednik Donald Tramp, pozivaju ukrajinsku državu da započne pregovore sa Rusijom. Međutim, ne isključuje se mogućnost da će sve više političara pozvati Ukrajinu da se osvesti i sedne za pregovarački sto sa ruskom državom“, konstatuje ekspert.
Podsetimo, početkom oktobra ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o stupanju na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
S druge strane, Rusija ne odbija dijalog sa Ukrajinom. Krajem oktobra predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je Moskva spremna za pregovore s Kijevom, ali da su ukrajinske vlasti odlučile da ga prekinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišu odluku Zelenskog, izjavio je da je Kijev odbio da pregovara s Moskvom po nalogu Vašingtona.
Obnova Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
RUSIJA
Ukrajinci rušili, Rusi grade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala