- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nekada molio za trening sa Novakom, sada igra finale protiv njega – Pitanje je: Kako se pobeđuje idol?

© AP Photo / Frank Franklin IIHolger Rune i Novak Đoković – US open
Holger Rune i Novak Đoković – US open - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Pratite nas
Srpski teniser Novak Đoković igraće svoje osmo finale na Mastersu u Parizu od 15 časova, a protivnik će mu biti čak 16 godina mlađi Danac Holger Rune. Sastali su se samo jednom, a ovaj meč će biti posebno specifičan jer je mladom Dancu srpski as bio idol tokom odrastanja.
Novak Đoković zakoračio je u beli sport 2003. godine kada je odigrao svoj prvi profesionalni meč u karijeri, a iste godine u Kopenhagenu rodio se Holger Rune čija porodica nije ni slutila da je tada iznedrila jednog od najvećih teniskih talenata današnjice.
Tokom karijere Novak je mnogim teniserima mogao da bude uzor zbog načina na koji pobeđuje, zbog trofeja, ali samo istinskim talentima mogao je da bude uzor zbog stava prema sportu, svakom meču, svakom protivniku i ljudskih osobina.
Prave vrednosti kod srpskog tenisera prepoznao je Holger Rune najpre gledajući srpskog asa na televizoru, a potom i uživo.
Pre nego što je njegov talenat pronašao put do velikih turnira i pobeda, Rune je vredno radio, napredovao i trudio se da uči od najboljih. Da mu je Novak jedan od najvećih idola otkriveno je prošle godine kada je Rune video da srpski as neće igrati na Mastersu u Majamiju.
Mladi Danac poželeo je da se sretne sa Novakom u Monaku i napisao mu je poruku na društvenoj mreži, a Đoković je kao u još bezbroj situacija pokazao veliko srce i pozvao teniskog naslednika da zajedno treniraju.
„Da budem iskren, pisao sam mu na društvenoj mreži. Pitao sam ga da li će biti u Monaku pošto sam video da neće igrati u Majamiju. Odgovorio mi je da hoće i pozvao me da treniramo“, prisetio se Rune jednom prilikom.
O poštovanju koje Holger gaji prema Srbinu pričalo se najviše posle njegove izajve u kojoj je on stavio Novaka ispred Rodžera Federera i Rafaela Nadala, upravo zbog prethodno pomenutih ljudskih osobina.
„Đoković mi je rekao toliko pametnih stvari. Rodžer Federer i Rafael Nadal se često spominju u kontekstu toga da su dobri prema mladim igračima, ali onaj koji najviše daje je Novak. Nisam čuo da Rodžer i Rafa mnogo savetuju klince, možda to rade sa svojim zemljacima. Ali što se mene tiče, stvar je jasna – Novak je najdarežljiviji po pitanju savetovanja“ , rekao je Rune.
Mladi danski teniser trenutno je 18. reket sveta i to mu je najbolji rejking tokom karijere, koja će tek biti bogata jer Holger ima samo 19 godina.
Da će biti veliko ime u tenisu stavio je Rune do znanja na prošlogodišnjem US Openu kada je uspeo da oduzme set Novaku u prvom kolu.
Srpski teniser takođe je prepoznao u Dancu veliki talenat pa je tako Rune bio i gost na Novakovim terenima u Beogradu, na čemu je mladi Danac često isticao da je zahvalan.
Godinu je započeo kao 103. teniser sveta, da bi posle nastupa na Indijan Velsu gde je stigao do drugog kola počeo da podiže formu i pokazuje sav raskoš svog talenta.
Stigao je na turnir u Beogradu gde je pobedio Kristijana Garina, ali potom ispao od Taro Danijela. Međutim, posle tog tesnog poraza bilo je jasno da je momenat eksplozije sve bliži.
Došao je red na turnir u Minhenu koji je fantastičnom Runeu doneo prvi trofej u karijeri, ali i neke važne pobede zbog kojih je sigurno samopouzdanje otišlo na neki mnogo viši nivo.
Na turniru Minhenu je Rune izbacio Sašu Zvereva, a u finalu savladao Botika van de Zandšulpa.
Iako je mogao od sebe da očekuje mnogo, teško da je sanjao da će tako rano sa samo 19 godina igrati četvrtfinale Rolan Garosa i to posle pobeda nad teniserima kao što su Stefanos Cicipas i Denis Šapovalov.
Teniser rođen 2003. godine postao je strah i trepet! Međutim, mladost je učinila svoje da se posle pronalaska forme ritam ugasi i Danac je nanizao nekoliko loših turnira.
Ponovo je pronašao formu u Stokholmu, a tu je ponovo eliminisao Cicipasa kao i Kamerona Norija.
U Bazelu je stigao do finala, a onda je stigao u Pariz gde je svaki meč odigrao vanserijski. Istina, sreća ga je pogledala u četvrtfinalu kada je Karlos Alkaras predao meč, ali pitanje da li bi Španac uspeo da se izbori sa vršnjakom.
Za mesto u finalu pobedio je izuzetnog Feliksa Ože – Alijasima koji igra najbolju sezonu u karijeri i tako stigao do susreta sa Đokovićem.
Sa idolom će igrati prvo Masters finale, a iako će dati sve do sebe mora da zna da sa druge strane ima zver.
Đoković se još uvek nije zasitio pobeda, grize u svakom poenu, napada svaki udarac i željan je da dokaže svetu da ne mogu više da ga sapliću jer su to radili cele godine.
Teniser koji će biti pod pritiskom je Danac, teniser koji će imati najveći izazov u karijeri je Danac, a onaj koji je favorit samo će se pogledati u ogledalo pred izlazak na teren.
Poruka za Holgera je da uživa u svom prvom Masters finalu, a Novaku poruke ne trebaju jer je on sebi davno zapisao cilj.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
SPORT
Novak je kralj betona – novi jubilej u Parizu
Đoković - Cicipas, Pariz Masters - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SPORT
Đoković: Najveći izazov do sada!
Đoković - Cicipas, Pariz Masters - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SPORT
„Ma tako je breee“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala