- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Njuzvik: Planovi da se Rusija isključi iz G20 osuđeni na propast

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Pratite nas
Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko izjavio je da se poziv predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na samit G20 u Indoneziji mora povući, a da se Rusija mora isključiti iz „Velike dvadesetorice“. Eksperti, međutim, smatraju da je mogućnost isključivanja Rusije iz G20 osuđena na propast, piše Njuzvik.
Prema pisanju lista, zemlje Globalnog Juga ne dele tačku gledišta Zapada i smatraju da je Moskva isprovocirana da započne specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.
Predsednik SAD Džozef Bajden je još u martu izjavio da, prema njegovom mišljenju, Rusija treba da bude isključena iz G20, ali da to zavisi od odluke same organizacije.
Istog meseca agencija Rojters je objavila materijal koji svedoči o tome da SAD i njihovi zapadni saveznici razmatraju pitanje o tome da li Rusija treba da ostane u sastavu G20.
Agencija je tada, pozivajući se na diplomatske izvore, saopštila da će se Indonezija, koja je ove godine domaćin skupa, kao i članice organizacije BRIKS, koju, pored Rusije, čine Indija, Brazil, Južna Afrika i Indija, teško složiti sa takvom inicijativom.
U ovom trenutku ravnoteža snaga se postepeno udaljava od Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Odlučna osuda dejstava Rusije nije imala veliki odjek izvan Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, ukazuje Džonatan Ejal, zamenik direktora Kraljevskog ujedinjenog instituta za odbrambena istraživanja.

„Zapadne zemlje su prilično samopouzdano promovisale ideju isključenja Rusije iz 'Velike dvadesetorice'. Indonezija, koja je domaćin samita grupe, od samog početka je jasno dala na znanje da nema takve planove. Unutar 'Velike dvadesetorice' nema konsenzusa u vezi s tim pitanjem“, rekao je Ejal za Njuzvik.

Prema njegovim rečima, možda su rezultati martovskog glasanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o dejstvima Rusije u Ukrajini i bili predstavljeni kao „ogromna pobeda“ zapadne diplomatije, ali je to „formalno glasanje u Ujedinjenim nacijama samo prikrilo ogromnu propast u pokušajima da se razjasni stav i tumačenje Zapada“.
„Na Globalnom Jugu je utvrđeno mišljenje da su Rusiju dugo izazivali, da su joj dosađivali i da su je isprovocirali da učini ono što je na kraju i učinila. Tamo je čvrsto ukorenjena duboka ljutnja na Zapad zbog njegove kolonijalne politike u prošlosti i zbog mnoštva drugih poteza, i ta ljutnja je mnogo jača od globalnih sumnji u Rusiju“, smatra Ejal.
List navodi da Putin za sada nije odlučio da i će ići na samit „Velike dvadesetorice“, ili će uputiti delegaciju visokih zvaničnika. To će biti prvi veliki globalni samit od početka ruske specijalne vojne operacije koja je „izolovala Rusiju od Zapada u ekonomskom i diplomatskom smislu“.
Iako predsednik Indonezije Džoko Vidodo želi da iskoristi susret „Velike dvadesetorice“ kako bi postigao rešavanje krize, predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi je izjavio da Bajden ne namerava da „sedne za pregovarački sto s Vladimirom Putinom“.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala