Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Podržavamo Srbe na KiM, ne smeju da povuku potez posle koga nema nazad

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Pratite nas
Ako kosovski Albanci pošalju specijalne jedinice na Sever Srbi će se svakako braniti. Ako Priština učini tako nešto izazvaće sukob, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
On je, gostujući na TV Prva, naglasio da SAD zameraju da se Beograd meša u odluke Srba, što je, prema njegovim rečima, potpuno legalno i legitimno.
„Šta hoće da kažu, da to nije narod koji živi u Srbiji“, izjavio je srpski šef diplomatije.
Tražimo od članica SB UN da se garantuje mir i zato pričamo sa predstavnicima svih velikih sila, dodao je on.
Prema Dačićevim rečima, u toku je legitimna borba Srba za svoja legitimna prava.
„Ovo je trenutak da se vidi stoji li EU iza Briselskog sporazuma. Da nije bilo ZSO u njemu nikad ga ne bismo potpisali. I ko je sad kriv, Priština koja ruši Briselski sporazum ili mi koji ga branimo“, zapitao je Dačić.
Dačić je podržao održavanje današnjeg skupa Srba u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da on predstavlja legitiman način borbe za njihova prava.
Šef srpske diplomatije ukazao je i da je jedinstvo Srba na KiM sada jako važno, jer pokazuje međunarodnoj zajednici da je tvrdnja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da će svi Srbi prihvatiti registarske tablice netačna.
Zato je bitno jedinstvo Srba, ja pozdravljam ovakvu vrstu skupova. Srbi treba da koriste sve legitimne, političke metode borbe za svoja prava na KiM i ne znam ko bi mogao to da im ospori, istakao je Dačić.
On je dodao i da je predsednik Srbije podržao predstavnike Srba na KiM i zamolio ih da se ponašaju odgovorno.
Očigledno je Srbima na Kosovu i Metohiji prekipelo, a oni su i ranije od predsednika Vučića tražili da istupe iz prištinskih institucija. Ovo sada je samo jedna faza, rekao je Dačić.
Na pitanje da li postoji opasnost da dođe do sukoba, Dačić je rekao da to ne zavisi od Srba sa severa KiM, već od toga šta želi Priština i da li će joj to neko dozvoliti. Prema njegovim rečima, ako specijalne jedinice ROSU krenu na sever, to bilo kršenje svih međunarodnih sporazuma, a Srbi imaju pravo da se brane.
Dačić je dodao i da su međunarodne snage dužne da obezbede mir na severu KiM. On je naglasio da Srbi sa KiM samo traže primenu Briselskog sporazuma, koji je Srbija potpisala, jer je i EU stala iza njega, ali i da pristajanje na kompromis ne znači prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova.
Prema mišljenju srpskog ministra spoljnih poslova, Aljbin Kurti je baš sada namerno pokrenuo pitanje tablica jer želi da iskoristi situaciju u Ukrajini kako bi dobio što bolju pregovaračku poziciju.
Ako nisu za ZSO onda treba to da kažu i Srbija će da se organizuje shodno tome da ne postoji Briselski sporazum, rekao je Dačić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala