Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi na Zadušnice zatekli porušene i oskrnavljene grobove u južnoj Kosovskoj Mitrovici /foto/

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPravoslavno groblje u južnoj Kosovskoj Mitrovici
Pravoslavno groblje u južnoj Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Srbi koji su povodom Mitrovdanskih zadušnica jutros obišli grobove svojih najmilijih koji se nalaze u južnom delu Kosovske Mitrovice zatekli su oskrnavljeno groblje.
Slika porušenih i uništenih grobova je ono što su građani zatekli i ovog puta, a sve teže je u obraslim i porušenim grobovima naći mesta gde počivaju njihovi rođaci.
„Tuga, jako sam tužna, ne mogu da nađem grob. Otac i majka su mi ovde sahranjeni, Lakovići. Inače mi je ovde sahranjen i svekar Delibašić. Strašno, ovo se Albancima nije dešavali, Srbi nisu rušili spomenike, pogledajte ovo. Bog oprašta ako jednom srušiš i zgrešiš, oprostiće ti. A zašto ovo ? Svaki put kad dođemo sve je gore i gore“, rekla je jedna od žena koja je tražila grob svojih rođaka.
Stariji čovek je rukama čupao travu pokušavajući da očisti bar sliku na spomeniku koji je oboren na zemlju i oskrnavljen na više mesta.
„Ne zna se da li je tužnije ili ružnije. Nikada se niko nije javio da pomogne, a ko i da nam pomogne. Glupo bi bilo i da očekujemo da nam bilo ko pomaže kada smo navikli da nam odmažu. Mogli su makar travu da pokose, ali šta da radimo“, kazao nam je jedan od građana dok je čistio grob svojih najmilijih.
Više od 90 posto spomenika u južnom delu Kosovske Mitrovice najviše je devastirano tokom Martovskog pogroma 2004. godine, a Srbi grobove obilaze samo tokom organizovanih obilazaka na Zadušnice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala