- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Severna Koreja ispalila balističke rakete, Amerika poslala strateške bombardere

© AP Photo / Ahn Young-joonSeverna Koreja ispaljuje balističku raketu
Severna Koreja ispaljuje balističku raketu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Severna Koreja jutros je ispalila četiri balističke rakete kratkog dometa u Žuto more, saopštila je južnokorejska vojska. Američko vazduhoplovstvo poslalo je dva strateška bombardera na vojne vežbe koje sprovodi sa Južnom Korejom.
Severnokorejske balističke rakete preletele su oko 130 kilometara sa najvišom visinom leta od 20 kilometara, objavila je južnokorejska agencija Jonhap.
Rakete su lansirane između 11:31 i 11:59 časova po lokalnom vremenu iz okruga Tongrim, severno od Pjongjanga.
Novo lansiranje balističkih raketa dolazi u trenutku kada SAD i Južna Koreja završavaju šestodnevnu zajedničku vojnu vazduhoplovnu vežbu „Vidžilant storm“ koja je počela 31. oktobra.
U okviru ovih vežbi Vazduhoplovne snage SAD danas su rasporedile dva strateška bombardera B-1B , koji lete sa pratnjom četiri korejska borbena aviona F-35A, pošto je Severna Koreja poslednjih dana izvela niz probnih lansiranja raketa u znak protesta protiv zajedničkih manevara Vašingtona i Seula, prenosi Jonhap. To je prvo raspoređivanje strateškog bombardera B-1B u američko-južnokorejskim vežbama od 2017
© AP Photo / South Korea Defense Ministry Američki strateški bombarderi B-1B sa pratnjom korejskih lovaca F-15 i F-35
Američki strateški bombarderi B-1B sa pratnjom korejskih lovaca F-15 i F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Američki strateški bombarderi B-1B sa pratnjom korejskih lovaca F-15 i F-35
Pjongjan smatra ove vežbe pripremom za invaziju na Severnu Koreju i vojnom provokacijom.
Sa druge strane, SAD i Južna Koreja produžile su za jedan dan vazduhoplovnu vežbu, koja je trebalo da traje pet dana, zbog „kontinuiranih provokacija Pjongjanga“.
Seul je zatražio od SAD da pojačaju raspoređivanje „strateških sredstava“, koja uključuje nosače aviona, nuklearne podmornice i teške bombardere s velikim dometom poput B-1B, navodi Rojters. SAD od oktobra drže četiri takva bombardera na ostrvu Guam, američkoj teritoriji u Pacifiku, navodi južnokorejska novinska agencija.
Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su tokom zajedničkih američko-južnokorejskih vežbi. Pjongjang je u znak protesta izveo lansiranje više balističkih raketa, među kojima je i najmanje jedna interkontinentalna, a ispalio je i na desetine artiljerijskih granata u more. U više navrata sa obe strane podizana je i borbena avijacija, pa je tako samo u jednom danu na nebu bilo 180 severnokorejskih letelica i 80 južnokorejskih, koje su patrolirale u blizini zone razdvajanja.
Ljudi posmatraju prenos lansiranja severnokorejska rakete - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
SVET
Na stotine borbenih aviona u vazduhu, ispaljeni projektili: Raste tenzija na istoku Azije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala