- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šampion je i zvanično abdicirao – Rus ima šansu za vrh sveta!

© Foto : YouTube/Chess.comRuski šahista Andrej Esipenko, levo, posle pobede nad Magnusom Karlsenom, desno
Ruski šahista Andrej Esipenko, levo, posle pobede nad Magnusom Karlsenom, desno - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Skoro cele 2022. godine ljubitelji šaha s pažnjom prate situaciju vezanu za kralja ove igre i istinsku legendu Magnusa Karlsena i njegovo odricanje od titule. Čitav proces odvija se kao neka latinska TV sapunica sa nepredvidivim zapletima i obrtima.
Samo nekoliko dana po završetku meča za titulu sa Rusom Janom Nepomnjaščijem, Karlsen je u intervjuima govorio da su mu dosadile borbe za titulu, da mu je teško da se sprema za njih i da mu pobeda ne pričinjava gotovo nikakvu radost i zadovoljstvo.
Potom je otvoreno rekao da neće učestvovati u borbi za šampionsku titulu u proleće 2023. ukoliko ne dođe do promena formata.
Norvežaninovi pregovori sa FIDE, navodno, bili su dugi i komplikovani, ali je Međunarodna šahovska federacija zauzela konzervativan pristup i odbacila reforme koje je predložio Magnus Karlsen je, zauzvrat, rekao da apsolutno neće da igra po pravilima koja ga nerviraju.
Učesnici „turnira kandidata“, koji je održan u leto 2022, već su dobro razumeli da ne samo prvo mesto, već i drugo ima veliku vrednost. Podsetimo, prvi je bio Rus Nepomnjašči, a drugi Kinez Ding Liren.
Čini se da Magnus neće igrati, iako još nema zvanične potvrde. Šahovski svet je iščekivao poslednje reči Magnusa, koji, u teoriji može da se predomisli i nastupi na meču sa Nepomnjaščim.
Nakon što je Karlsen izgubio od Rusa u polufinalu Fišerovog svetskog prvenstva na Islandu, strah je sve veći. Šta ako Norvežanin, sa svežim emocijama, zaista ne bude želeo da se oprosti od titule i odluči da još jednom pobedi velikog rivala iz Rusije?
Dan posle finala Magnus je poslao medijima izjavu. Nije želeo da se čitava situacija pretvori u dramu, ali je odbio da igra meč za titulu. Internacionalna šahovska federacija odmah mu je poslala pozivnicu.
Karlsenova sezona je završena, ali Norvežanin je i dalje držao fanove u dilemi, kao i Jana Nepomnjaščeg koji nije znao za koga da se sprema, za duel sa Kinezom ili sa Norvežaninom. Srećom, i to je gotovo.
Šampion je odustao i sada sa sigurnošću možemo da kažemo da će u proleće 2023. svet dobiti novog, 17. šampiona u istoriji ove igre.
Bivši šahovski velemajstor Anatolij Karpov - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
SPORT
Demantovane glasine o Karpovu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala