Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Papirološki izgleda u redu“: Ministarka zdravlja o slučaju mladića koji je preminuo posle pregleda

© Sputnik / Lola ĐorđevićProf. dr sc. med. Danica Grujičić
Prof. dr sc. med. Danica Grujičić  - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Ministarka zdravlja Danica Grujičić prokomentarisala je slučaj mladića iz Svilajnca, koji je preminuo nakon komplikacija tokom kolonoskopskog pregleda u zdravstvenoj ustanovi u Ćupriji.
Grujičić je saopštila da je u ponedeljak bila inspekcija u ćuprijskoj ustanovi.

Inspekcija dužna da kaže šta se dogodilo

„Kada god se desi incident, nešto što je komplikacija koja uznemiri javnost, treba napraviti spoljašnju stručnu kontrolu rada i kvaliteta rada, jer to daje objektivnu sliku. Perforacija debelog creva se dešava prilikom kolonoskopije, uočena je na vreme, čovek je ušao u operaciju, šta se dalje dešavalo ne znam, papirološki sve izgleda u redu, desio se incident, komisija je dužna da kaže“, istakla je ministarka za RTS.
Ona je rekla da je u ovom slučaju inspekcijski nadzor u Ćupriji brzo izvršen, jer je javnost bila upoznata s tim, ali da je inače potrebno ubrzati taj proces, tako da se na osnovu iznesenih žalbi odgovori dobiju unutar dve do tri nedelje, kao i da u sve treba da bude uključena Republička stručna komisija.

Slučaj beba koje nisu dobile Be-Se-Že vakcinu

Grujičićeva je govorila i o propustu, kada je od 16. septembra do 19. oktobra u GAK „Narodni front“ u Beogradu, umesto Be-Se-Že vakcine, 600 beba primilo fiziološki rastvor i saopštila da je istraga u toku nakon koje se očekuje zvanično saopštenje, kao i da se sprovodi ispravna imunizacija tih beba.
Ministarska zdravlja je rekla da je napravljen raspored za 430 beba, a da se na zakazanom davanju vakcine nije pojavilo dvoje dece.
„Ne želim da osuđujem ustanovu gde je prošle godine porođeno 8.500 žena, najkomplikovanije trudnoće iz cele Srbije dolaze u tu ustanovu. Ne možete na osnovu greške jedne osobe i propusta koji je napravljen celu bolnicu osuditi da je loša, da ne valja“, poručila je ministarka.

Primarno zdravstvo mora da se reorganizuje

Ministarka zdravlja poručila je i da primarna zdravstvena zaštita u Srbiji mora da se reorganizuje i da je potrebno vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima.
„Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek“, izjavila je ministarka.
Govoreći o dopunskom radu, ministarka zdravlja najavila je da će u sredu imati sastanak sa profesorkom Sanjom Radojević Škodrić i da je RFZO napravio platformu za dopunski rad u državnoj ustanovi.
„Nema razloga da lekari operišu u drugoj ustanovi, radite sa svojim timom u svojoj kući. Ljudi imaju pravo da biraju primarnog lekara, direktor ustanove određuje ko će šta operisati. Videće se kod koga najviše idu pacijenti i ko ima najkvalitetniji rad, uvek će se dešavati komplikacije“, rekla je ministarka.
Hitna pomoć odvozi povređene sa mesta nesreće - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
SRBIJA
Mladić preminuo posle pregleda u bolnici, pokrenuta istraga, oglasila se ministarka zdravlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala