- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srbi protiv NATO – šta o tome govorimo deci I Orbita kulture

© Sputnik / Lola ĐorđevićNATO bombardovanje
NATO bombardovanje - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji govorimo o srpskim filmovima „Pucnji u Marseju“ i „Deset hiljada duša“ koji ne prestaju da nižu međunarodna priznanja
Dovitljivosti kojima je srpska vojska uspevala da nadmudri NATO, obaranje nevidljivog aviona, akcija srpskog tajnog agenta, otpor Crkve i herojstvo običnog naroda samo su neke od priča koje su se našle u knjizi „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999. godine“ namenjene deci od 8 do 15 godina. O nastanku i razlozima za nastanak ovakve knjige razgovaramo sa autorom priča - istoričarom Milanom Bojićem i sa urednikom kuće „Dobrodetelj“ Aleksandrom Miljevićem.
Da li se knjiga „Plamen“ kao i prethodne poetske zbirke „Snaga robova“,“Šta je radim ovde“ i „Napredovanje“ našla pred srpskim čitaocima samo zbog vrednosti stvaralaštva legendarnog pesnika i kantautora Leonarda Koena ili i zbog osećaja duga prema dugogodišnjem prijatelju – pitamo urednika izdavačke kuće Geopoetika, pisca i prevodioca Koenovih knjiga Vladislava Bajca.
O čemu peva u zbirci pesama „U jednom danu“ i da li je dan reč koja u njegovom poetskom svetu zamenjuje celokupni život – pitamo autora knjige i jednog od najnagrađivanijih srpskih pesnika Nikolu Vujčića.
U „Orbiti kulture“ otkrivamo šta su u okviru svečanosti koja je u Matici srpskoj upriličena povodom 175 godina od štampanja “Gorskog vijenca“, na skupu posvećenom Amfilohiju Radoviću, rekli njegovi savremenici - mitropolit crnogorsko primorski Joanikije i akademici Matija Bećković i Miro Vuksanović.
Šta se našlo u zborniku „Sazvežđe Vaska Pope“ objavljeno
u okviru renomirane edicije ''Vrhovi'' Biblioteke grada Beograda a povodom stogodišnjice pesnikovog rođenja, šta su o Popi govorili njegovi savremenici, ugledni pisci i intelektualci poput Čarlsa Simića, Predraga Palavestre, Muharema Pervića, Borislava Radovića… saznajemo od urednika zbornika, profesora i pisca Mihajla Pantića.
U čemu je tajna uspeha filma „Pucnji u Marseju“ koji ne prestaje da osvaja nagrade na međunarodnim festivalima pitamo reditelja Gordana Matića
Kako je i iz koje građe nastao igrano-dokumentarni film „Sedam hiljada duša“o stradanju Srba u austrougarskim logorima u Češkoj, a koji nastavlja da niže međunarodna priznanja -pitamo scenaristu i reditelja filma Sanjina Mirića.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Srbi protiv NATO – šta o tome govorimo deci I Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala