- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokićeva zaboravljena izjava dobila potvrdu – „američki san“ je završio u cirkusu

© Foto : FIBAFranucski košarkaš Nikolas Batum
Franucski košarkaš Nikolas Batum - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Danas kada pitate mlade košrkaše u Srbiji ili Francuskoj gde im je san da zaigraju, 95% njih će vam kao odgovor dati NBA ligu. A ne reprezentaciju, što je ranije bio najčešći odgovor. Jednom prilikom Nikola Jokić prozvao je NBA ligu cirkusom, a ta njegova izjava postaje sve popularnija.
„Bilo gde da odemo, ljudi hoće da se slikaju. Mi smo kao neke životinje u cirkusu ‘da se slikamo, pa da se slikamo’. Meni je isto smešno jer kada pogledaš malo bolje, izgubiš svest o realnosti – mi smo samo igrači, igramo košarku”, rekao je Jokić jednom prilikom za Sport klub.
Na ove reči, nadovezao se sada i Nikola Batum, francuski košarkaš koji se ostvario u NBA ligi. I prilično je kritički osvrnuto govorio o mladim igračima koji hrle u NBA ligu bez obzira na posledice.
Iako se nisu dokazali na evropskom nivou, misle da su spremni da urade velike stvari u Americi.
Na taj način ulaze u cirkusku priču gde se traže zabava, atrakcija i senzacija, a da se nisu ostvarili kao igrači. To ranije nije bio slučaj.
„Za strance je uvek bilo komplikovanije. Ali prava razlika je u tome što kada smo mi stigli u SAD nismo imali više šta da dokazujemo u Francuskoj. Borili smo se da se nametnemo, steknemo kredibilitet i poštovanje, bili smo spremni za ono što nas čeka. Vensan (Kole, selektor Francuske i bivši trener Batuma u ​​Le Manu) dao mi je 'ključeve' evroligaškog tima sa 18 godina, Toni (Parker) je dominirao sa PSŽ-om, Boris (Dijao) i braća Pjetrus su bili šampioni i glavne poluge u Ortezu, Rudi (Gober) je bio najbolji defanzivac u elitnom rangu. Da je Evan (Furnije) ostao još godinu dana, ubacivao bi više od 20 poena po utakmici... Ranije se niste usuđivali ni da pomislite da se prijavite na draft ako niste dominirali u Prvoj ligi (Francuske), a danas je neuspeh ako ne stavite svoje ime tamo", rekao je Batum za Ekip.
Da li su krivi mladi igrači ili celokupan sistem koji funkcioniše po novim pravilima.
„Nisu stavljeni u najbolje uslove. Nisu samo oni krivi, sistem je takav. Podigli smo ih veoma visoko, prerano. Vidim klince od 15 godina kojima pričaju da su spremni iako nisu kročili u profesionalce, nazivaju ih novim Parkerima i slično. A ja kažem: Pokušajte da dominirate u nacionalnoj ligi, da dominirate na treninzima profesionalnog tima pre nego što pomislite na NBA. Ne dovodim u pitanje njihov rad, ali postoje koraci. Viktor Vembanjama je izuzetak, 'zver', fenomen. Ako potvrdi potencijal, NBA neće razumeti šta mu se dešava. A ako tamo ima nekoliko igrača kao on, onda moram da povučem reč...".
© AP Photo / Jeff ChiuNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Jasno, važan razlog odlazaka mladih igrača u NBA ligu (koji se nisu dokazali kao košarkaši u profesionalnim vodama), kao što su Aleksej Pokuševski ili Nikola Jović, jeste i onaj finansijski.
„Imamo ludi talenat, fenomenalan fond igrača, trenere, strukture, istoriju... da napravimo uspeh. Ali, moramo da ih zaštitimo. Potrebna je reforma obuke, pravila da odgovorimo na nove načine novom talasu - Australiji, Razvojnoj ligi, koledž košarci. Teško je da se suprotstavite finansijskim argumentima i razumem da u nekim kontekstima porodice ne mogu da kažu 'ne'. Ali imaju izbor. Sa 17 godina sam 2005. postao profesionalac. Tada su mi nuđene primamljive sume, mogao sam da odem na mnoga mesta. Međutim moji najbliži su me savetovali da ostanem u Le Manu, u svom okruženju, sa 'pripravničkim' ugovorom. Rekli su mi: Pusti sad novac, zaradićeš ga posle. Ako si dobar, pametan, doći će“, objasnio je Batum.
Očigledno je da se mladi košarkaši u Evropi sve više „amerikanizuju“ i na taj način pristupaju košarci.
„Lakše je utonuti u masu američkih igrača. Zapitajte se zašto Riki Rubio ili Goran Dragić toliko dugo traju? Lepota nas Evropljana je u tome što smo jedinstveni. Janis Adetokumbo je jedinstvena hibridna legura, Nikola Jokić jedinstven centar, Parker nije bio bek kao ostali, Gober je Mutombo modernog doba. Ja sam, sa svoje strane, u stanju da se prilagodim svemu... Nismo kao oni (Amerikanci). Pokušati da to postanete znači da idete pogrešnim putem. Danas mladi gledaju previše 'hajlajtse' vršnjaka iz Amerike, i na kraju reprodukuju iste treninge, iste pokrete, rizikujući tako da postanu kopije, a ne originali", otvoreno je objasnio Batum.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala