Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jedinstvo ruskog i srpskog naroda – stub ruskog Praznika narodnog jedinstva /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićProslava Dana narodnog jedinstva Ruskom domu u Beogradu
Proslava Dana narodnog jedinstva Ruskom domu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Ruski Praznik narodnog jedinstva stoji na tri stuba - prvi stub je jedinstvo svih naroda Rusije, drugi stub je jedinstvo i konsolidacija srpskog naroda, a treći i najvažniji je - jedinstvo srpskog i ruskog naroda, rekao je ambasador Bocan Harčenko na svečanosti održanoj tim povodom u Ruskom domu.
Ambasador Rusije je podsetio da je ovaj praznik posvećen slavnoj pobedi ruske vojske nad Poljacima u smutnim vremenima, navodeći da je ovaj praznik „u svom smislu i suštini veoma važan“ i da ima puno podudarnosti sa današnjim događajima.
Kako je naveo, pre 400 godina Rusi ne samo da su proterali poljsku vojsku i Poljake iz Kremlja, nego je to bio početak punog uspostavljanja „Rusije, Ruskog carstva, odnosno ruske države kao snažne i jedinstvene države nakon jedne faze rascepa, sukoba i teških događaja, pa i rasparčavanja“. Ono što je najvažnije je to što je ruski narod pronašao snagu i sposobnost za konsolidaciju i jedinstvo, naglasio je ambasador.

„Sada je za nas najvažnija konsolidacija ruskog naroda, svih naroda Rusije na osnovu jedinstvenih vrednosti i tradicija koje gajimo u Ruskoj Federaciji. To je posebno sada važno kada se broj ruskog stanovništva povećao za skoro šest miliona posle prisajedinjanja novih regiona koji su ušli u sastav Ruske Federacije na osnovu plebiscita“, podvukao je ambasador, što su zvanice pozdravile burnim aplauzom.

Bocan-Harčenko je takođe istakao značaj jedinstva i zajedničkog nastupa srpskog i ruskog naroda, koji je „utemeljen na zajedničkim vrednostima“.
„Ovo je ono što je sada najvažnije i što nam omogućava da, uprkos svim teškim okolnostima, idemo napred, sarađujemo, pružamo pomoć u najtežim situacijima za Srbiju, kao što je Kosovo ili Republika Srpska“, naglasio je ruski ambasador.
Na svečanosti u Ruskom domu promovisane su i marke Pošte Srbije, posvećene Ani Karenjinoj, Lavu Tolstoju i crkvi Svete Trojice u Gornjem Adrovcu. V.d, direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević uručio je marku Vladimiru Tolstoju, savetniku predsednika Rusije za kulturu i umetnost i čukununuku slavnog ruskog pisca, koji je iskazao zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji.
On je podsetio da se Dan narodnog jedinstva obeležava na veliki pravoslavni praznik Dan Kazanske Bogorodice.
„Mnogi znaju da naša linija potomaka Tolstojevih, odnosno ‘srpski Tolestojevi’ potiču od Ilije Tolstoja, koji je skoro četvrt veka boravio ovde u Srbiji. Moj deda i njegov brat došli su u Srbiju, a moj otac je rođen u Novom Bečeju, jedan stric u Vršcu, a drugi u Tetovu, u Severnoj Makedoniji. Dan narodnog jedinstva obeležava jedinstvo ruskog i srpskog naroda i jedinstvo za nas važne porodične istorije. Pre skoro 150 godina, 1873., moj čukundeda je počeo da piše roman ‘Ana Karenjina’ i pisao ga je preko četiri godine, a mi danas, uz ovu divnu marku, obeležavamo i 145 godina od prvog izdanja romana ‘Ana Karenjina’”, rekao je Tolstoj.
U kulturno umetničkom delu programa zvezda večeri bila je Pavlina Radovanović, trinaestogodišnja devojčica iz Orahovca, srpske enklave na Kosovu i Metohiji, koja je zahvaljujući svom raskošnom talentu stigla i do najvećih moskovskih scena.
Ruski džez saksofonista Oleg Kirejev i pijanista Milovan Paunović zajedno sa Pavlinom su otvorili muzički deo programa.
Predstavljen je i prvi spot Pavline Radovanović za pesmu „Velika Rusija“ , koji je u avgustu ove godine snimljen u Moskvi.
U programu su učestvovali i narodni ansambl „Fenečki biseri“ iz Surčina, pevačica Branka Zečević iz Podgorice, narodni ansambl „Uspomene“ iz Drvara, kao i etno-grupa „Trag“ iz Banja Luke.
Na kraju večeri, svi izvođači, uključujući i muške crkvene horove, izašli su na scenu i izveli pesmu „Vidovdan“.
Najavljen je i početak emitovanja nove sezone „Kulturiste“ Boška Kozarskog, koja je bila snimljena u Rusiji, u Krasnodarskom kraju u septembru ove godine, a koja će se emitovati na na kanalu „Balkan Trip“.
Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kome je Bocan-Harčenko čestitao pobedu na izborima, kao i ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić, kojoj je ruski ambasador čestitao na novoj dužnosti.
Ambasador je pozdravio i režisera Emira Kusturicu, ističući njegov doprinos kulturi i stvaralaštvu.
Takođe, svečanosti u Ruskom domu prisustvovali su direktor ovog Centra za nauku i kulturu Evgenije Baranov, generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije, predstavnici srpskih i ruskih kompanija…
Proslava Dana narodnog jedinstva Ruskom domu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
SRBIJA
Veliki ruski praznik Dan narodnog jedinstva obeležen u Beogradu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala