Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Imenovan novi beogradski nadbiskup

© Foto / screenshot/Beogradska Nadbiskupija i MetropolijaNadbiskup mons. Ladislav Nemet
Nadbiskup mons. Ladislav Nemet - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Dosadašnji zrenjaninski biskup monsinjor Ladislav Nemet imenovan je danas za novog beogradskog nadbiskupa i metropolita, saopštila je, Beogradska nadbiskupija.
U Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji saopštila je da je sveti otac Franjo imenovao beogradskog nadbiskupa i metropolita Beogradske nadbiskupije dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa mons. dr. Ladislava Nemeta SVD, piše na sajtu biskupije.
Mons. Nemet šesti je po redu nadpastir Beogradske nadbiskupije u 98 godina postojanja, a odlukom pape Franje mons. Stanislav Hočevar postaje apostolski administrator Beogradske nadbiskupije sve do preuzimanja službe novoimenovanog nadbiskupa. Mons. Nemet takođe je postao apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije.
Dosadašnji nadbiskup Stanislav Hočevar na poseban način zahvalio se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i ostalim crkvama i verskim zajednicama, na otvorenosti i saradnji u protekle 22 godine njegovog biskupskog služenja.
„Beogradske ulice i putevi Srbije pokazali su mi dublju prožetost Istoka i Zapada nego što možemo mi ljudi zamisliti. Zato i dalje `sanjam` da će Gospodin i iz naših kamenova probuđivati `sinove svetla`, da će Balkan napraviti balkonom Evrope i da će s naših brda i dolina poteći reke pomirenja i zajedništva“, istaknuo je mons. Hočevar. Novoimenovanom nadbiskupu mons. Nemetu čestitao je na novoj službi poželevši mu dobrodošlicu i obećavši mu svoju molitvenu i bratsku potporu.
Po navršenoj 75. godini života Stanislav Hočevar predao je papi 2020. godine svojevoljno odstupanje od aktivne službe biskupa, no papa mu je službu beogradskog nadbiskupa i metropolita produžo za još dve godine sve do 5. novembra 2022. godine kada za novog beogradskog nadbiskupa i metropolita imenuje mons. Ladislava Nemeta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala