Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad sahranjuje Briselski sporazum: Spremna nova podvala za Srbiju i veliko ubrzanje zbog Rusije

© Tanjug / Filip KrainčanićAtmosfera na ulicama Kosovske Mitrovice pred Božić
Atmosfera na ulicama Kosovske Mitrovice pred Božić - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Uključivanjem francusko-nemačkog plana u Briselske pregovore Beograda i Prištine znači da se Briselski sporazum sklanja sa stola, kaže za Sputnjik Zoran Milivojević komentarišući najavu Ursule Fon der Lajen da će plan Berlina i Pariza biti uključen u pregovore pod okriljem EU.
Iako nemačko-francuski plan nije potpuno i zvanično obelodanjen, njegova suština je da bi Srbija u narednih 10 godina trebalo da „zažmuri“ na pristupanje takozvanog Kosova u punopravno članstvo UN, samo što Beograd ne bi morao da prizna tu „novu članicu“. Istovremeno, EU obećava ubrzani put ka članstvu i Srbiji i lažnoj državi…
Dakle, očigledno je da EU sada namerava da ubaci i statusne elemente u pregovore Beograda i Prištine, iako nema mandat za to. Briselski pregovori su statusno neutralni.
Milivojević kaže da stiče utisak da je najava Fon der Lajen buduća platforma sa koje će Evropska unija u pregovorima nastupati kao i da to otvara najmanje tri pitanja.

Šta je sa neutralnošću

„Prvo pitanje je šta je sa Briselskim sporazumom jer ako se on sada zbog novog plana stavlja po strani, za Srbiju je to potpuno neprihvatljivo. Drugo, šta je sa neutralnim pregovaračkim statusom Evropske unije koja treba da bude posrednik u dijalogu, a ne da određuje platformu, tempo i sadržaj dijaloga. Ina kraju, šta se dešava sa onim iza čega je stala cela EU, a to je implementacija Briselskog sporazuma što je i osnova dijaloga, i ono bez čega praktično dijaloga nema“ kaže Milivojević.
Prema tome, to su tri pitanja koja se otvaraju ovom najavom Ursule fon der Lajen, a na koje još nema odgovora.

Srbiji je na liniji dijaloga

„Imam utisak, po onome kako je Fon der Lajen nastupila, da oni hoće po svaku cenu da ubrzaju dijalog, da nastupaju sa te platforme koju čini predlog Nemačke i Francuske i treće, da u osnovi svega treba da bude priznanje Kosova što je za Srbiju neprihvatljivo,“ smatra Milivojević.
Činjenica da je naša premijerka najavila non-pejper kao odgovor na ovaj predlog ne znači da se mi sa time slažemo jer non-pejper nema obavezujuću težinu.
„To praktično znači da Srbija hoće da odgovori na taj predlog ali u neobavezujućoj formi i u njemu će sigurno biti stavovi Beograda oko nekih ključnih pitanja. Odgovor Srbije je ujedno i poruka da je naša država spremna na dijalog kao i da on treba da se nastavi na pozicijama implementacije Briselskog sporazuma i svega onoga što je do sada bio rezultat. I naravno, podrazumeva se, uz obavezu da se jedna od šest tačaka ispuni, a to je formiranje ZSO,“ napominje Milivojević.

Žuri im se zbog Rusije

Srbija će, takođe, istaći da se zalaže za dijalog i za rešenje koje je na bazi kompromisa, dodaje naš sagovornik, uz napomenu da je za nas neprihvatljivo priznanje državnosti Prištine u bilo kojoj formi.
„Dakle, spremni smo na dijalog bez obzira na promenu terminologije, da nema međusobnog priznanja već pristupa kojim bi Srbija trebalo da obezbedi Prištini članstvo u UN, iako ništa to za nas nije prihvatljivo,“ uveren je Milivojević.
Po njegovim rečima, razlog za užurbanost Zapada u ovom trenutku da se kosovsko pitanje reši je taj da se ovaj posao završi pre nego što dođe do sedanja za sto sa Rusijom oko definisanja strateških pitanja vezanih za sukob u Ukrajini. Naš sagovornik veruje da je to stav i Evrope i Vašingtona.
Ursula fon der Lajen obraća se novinarima po završetku Samita Berlinskog procesa  - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
SRBIJA
Fon der Lajen: Nemačko-francuski predlog za kosovsko pitanje postaje deo dijaloga Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala