- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U haškom muzeju otkrivena Rembrantova slika za koju se smatralo da je falsifikat /foto/

CC0 / / Rembrant – autoportret
Rembrant – autoportret - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Umetnički stručnjaci u Holandiji otkrili su uljanu skicu poznatog holandskog majstora Rembranta, nakon što je ceo vek ležala u zaboravljenom uglu muzeja, jer se smatralo da je imitacija.
Dugo se smatralo da je uljana skica „Podizanje krsta“ iz 1640-ih delo Rembrantovog sledbenika.
Muzej Bredijus u Hagu, gde je skica izložena otkako je kupljena 1921. godine, otkrio je, zahvaljujući novim naučnim tehnikama, da ju je zapravo naslikao Rembrant.
„Kvalitet detalja je tako dobro urađen da sam ubeđen da je ovo Rembrant“, rekla je Johaneke Verhave, koja je restaurirala skicu.
Sliku je proučavala zajednu sa Jeronom Hiltajem, bivšim glavnim kustosom starih slika roterdamskom muzeju „Boimans van Beningen“, koji je pre godinu dana ponovo „otkrio“ sliku u zaboravljenom ćošku muzeja i skrenuo pažnju na nju.
„Gledao sam u uljanu skicu iznova i iznova. Posmatrao sam pokrete četkice. Izvanredni su“, rekao je Hiltaj, dodajući da ga je „samo nekoliko širokih pokreta četkicom“ ubedilo da je slika zapravo original.
Kupio ju je prvobitni kustos muzeja Abraham Bredijus 1921. godine, koji je takođe bio ubeđen da je skica originalni Rembrant, ali su je tokom godina umetnički stručnjaci odbacili kao „grubu imitaciju“, prenosi portal „Dač njuz“.
Ekološke aktivistkinje polile supom od paradajza čuvene Van Gogove „Suncokrete“ - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
KULTURA
Ekološki aktivisti čorbom od graška ponovo na Van Goga /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala