- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Opasan presedan: Cilj diverzije na „Severnom toku“ – potpuni prekid energetskih veza Evrope i Rusije

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna"
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Cilj eksplozija na gasovodima „Severni tok“ bio je da se u potpunosti razore obostrano korisne energetske veze Evrope i Rusije, saopštio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
„Napad na infrastrukturu, jedinstvenu po stepenu bezbednosti, izuzetno je opasan presedan, pošto je ugrožen svaki značajan objekat, gde god da se nalazi. Pogotovo što taj akt terorizma nije mogao biti izveden bez direktnog učešća države“, ocenio je Antonov u članku za američki list „Nešenel interest“.
Prema njegovom mišljenju, nakon diverzije na ruskim gasovodima na gubitku su obični građani i čitave grane industrije.

„Cilj je da se potrošači u Evropi u potpunosti preorijentišu na skupe resurse, bilo da je reč o stranom tečnom prirodnom gasu ili novim 'čistim' tehnologijama“, primetio je ruski diplomata.

Takođe je konstatovao da je ubrzan proces deindustrijalizacije Evrope, od čega imaju očiglednu korist Sjedinjene Američke Države.
Napadi na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim rečima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Patrušev: Najveću korist od terorističkih napada na „Severni tok“ ima Amerika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala