- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je ikona Bogorodice Kazanjske spasila Moskvu /video, foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaObeležen Dan narodnog jedinstva u Rusiji
Obeležen Dan narodnog jedinstva u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Na ovaj dan, 4. novembra 1612, Dmitrij Požarski je zajedno sa Kuzmom Minjinom predvodio narodni ustanak i oslobodio Moskvu od poljskih osvajača. Prvi je u ovaj grad stupio Požarski, noseći u rukama ikonu Bogorodice Kazanjske. Ikona je pomogla da se Država Moskovska odbrani od poljske invazije.
Tako za Sputnjik govori Moskovljanin Petar Kazakov. Prema njegovim rečima, Dan narodnog jedinstva, pokazuje snagu ruskog duha i jedinstvo naroda.
„Mnogi su pokušali da zauzmu Rusiju, ali su naši heroji zajedničkim snagama uspeli da pružeotpor neprijatelju. Oni su ponosno branili svoju otadžbinu. Zahvaljujući njima i ikoni Bogorodice Kazanjske, koja ih je ujedinila i dala im snagu, naša zemlja je pobedila Poljake“, konstatuje Kazakov.
Ljubov Simaganova, član patriotske zajednice „Autokolona solidarnosti sa Oružanim snagama Rusije“, objašnjava da se 4. novembar obeležava i kao Dan ratne slave.
„Na ovaj dan, odaje se počast ruskim ratnicima koji su se ponosno borili za našu otadžbinu. Oni nikada nisu odustajali. Setimo se rečenice „Umirem ali ne odustajem“, koja je napisana na ruskom jeziku u Brestskoj tvrđavi, u vreme njene odbrane tokom Velikog otadžbinskog rata. I danas, kada se naši vojnici bore za pravdu i istinu na teritoriji Ukrajine, podvizi naših predaka daju im snagu“, objašnjava sagovornica Sputnjika.

Kako se slavi praznik

Dan jedinstva se, kao i mnogi drugi veliki praznici u Rusiji, prema rečima Kazakova, slavi masovno na ulici ili svečano u državnim institucijama.
„Ovo je državni praznik. Taj dan je neradan u Rusiji. Širom zemlje se održavaju izložbe, akcije, kulturni i patriotski festivali i koncerti. Osim toga, u mnogim crkvama, održava se liturgija u čast ikone Bogorodice Kazanjske. U ruskoj prestonici, ljudi obično obilaze crkve, idu na razne događaje, a zatim nastavljaju da slave praznik kod kuće sa svojom porodicom“, objašnjava naš sagovornik.
Treba napomenuti da je Dan narodnog jedinstva najmlađi državni praznik u Rusiji. Na ovaj dan, ruska država se seća završetka Smutnog vremena, dok se Rusi sećaju događaja iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. To je jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji, koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim pretnjama.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 2005. godine, u čast Dana Bogorodice Kazanjske i slavne pobede ruske vojske nad Poljacima u smutnim vremenima, proglasio 4. novembar državnim praznikom — Danom narodnog jedinstva.
Predsednik Rusije Vladimir Putin polaže cveće - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
RUSIJA
Putin položio cveće povodom obeležavanja praznika Dana narodnog jedinstva
Ruska zastava se vijori u blizini Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
RUSIJA
Rusija obeležava Dan narodnog jedinstva: Čestitke i iz kosmosa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala