- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li se Britanci ove zime grejati u Crnoj Gori

CC0 / Pixabay / Pogled na Bokokotorski zaliv
Pogled na Bokokotorski zaliv - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Na Crnogorskom primorju već se pripremaju za dolazak energetskih turista, iz Zapadne Evrope, koji bi mogli da zimu provedu na Jadranu, kako bi izbjegli visoke račune za grijanje i struju i ugrijali kosti na mediteranskom suncu. Strah od zime i nedostatka energenata uslovio je pojavu tih novih turističkih nomada.
Privredna komora Crne Gore je inicirala da se oformi ponuda za „long stej turiste“ u Crnoj Gori i prvi sastanak je održan 18. oktobra gdje su pozvani predstavnici nacionalne turističke organizacije, privrednici, sa željom da se do sajma u Londonu 7. i 8. novembra da neka ponuda za „energetske turiste” i digitalne nomade u terminu od najmanje mjesec dana,kaže za Sputnjik sekretar odbora za turizam Privredne komore Sanja Marković.
„Turistička privreda je dobro prihvatila tu ideju, odmah smo dobili ponudu 12 hotela i tri ponude iz privatnog sektora. NTO je dalje dala smjernice kako da se ponuda uniformiše, odlučili smo da se to prezentuje na Sajmu turizma u Londonu na način da će na engleskom jeziku da se pripreme ‘njuzleter‘ za medije i individualni smještaj, a brošura na njemačkom i engleskom jeziku zbog sastanaka sa tur-operatorima, koji su specijalizovani za ‘long stej turiste‘ ili energetske, kako smo ih mi nazvali. Odlučili smo i da radni naziv kampanje bude ‘Long stej Montenegro‘, i svi zainteresovani hoteli, njih 12, su postavili već linkove sa nazivom kampanje”, ističe Markovićeva.
Naša sagovornica kaže da poslije Sajma u Londonu, kada se bude vidjelo kakvo je interesovanje za tu ponudu, vidjeće u kom pravcu da nastave dalje sa kampanjom.

Hoće li se uvesti avio-linija do Njemačke?

„Mi smo poslali poziv svim hotelima da se uključe u kampanju, na sajtu Privredne komore je objavljen poziv, uključili smo i NTO, nadležno ministarstvo, pa se nadamo da će to dati rezultate i da planiramo šta dalje, jer zima tek počinje i prilagođavaćemo se zahtjevima”, ističe Markovićeva za Sputnjik.
Naša sagovornica ukazuje da su na sastanke zvali i predstavnike „Er Montenegro“, kako bi se vidjela mogućnost bolje povezanosti aero-saobraćaja sa Zapadnom Evropom.
„Predstavnici ‘Er Montenegra‘ su nas obavijestili da prema zimskom redu vožnje oni imaju planirane linije do Beograda, Ljubljane i Istanbula, sa tim da će se, nakon Sajma u Londonu, ako bude potrebe, prilagoditi i otvoriti još jednu liniju do Njemačke. Mi računamo i na dobru povezanost aerodorma u Dubrovniku sa čitavom Evropom, jer su hoteli iz Herceg Novog, Boke i Budve izrazili zainteresovanost za akciju. Tu je i aerodrom u Tirani koji je dobro povezan saobraćajem sa čitavom Evropom”, ističe Markovićeva i dodaje da sada Nacionalna turistička organizacija rukovodi čitavom akciojom prezentovanja ponuda za energetske turiste.

Koliko košta mjesec dana u apartmanima

Predsjednik turističke organizacije Budva Nemanja Kuljača potvrđuje za Sputnjik da su u Udruženju izdavača privatnog smještaja već imaju potražnju za „long stej” energetske goste iz Engleske, Njemačke Poljske, kao i za digitalne nomade, te da su napravili ponudu koju su poslali Privrednoj komori i Nacionalnoj turističkoj organizaciji.
Ponuda za garsonjere i apartmane se kreće od 350 evra sa uključenim režijama, za period novembar 2022. do aprila 2023. godine, za jednu do četiri osobe. Ponuda je urađena na na osnovu konsultacija u radnoj grupi koja se time bavila.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuPonuda za „long stej turiste“ u Crnoj Gori
Ponuda za „long stej turiste“ u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Ponuda za „long stej turiste“ u Crnoj Gori
Kuljača ističe da iz Udruženja hotela Crne Gore nemaju informaciju i upite vezano za „energetske turiste”, ali imaju informciju za digitalne nomade koji su boravili u neki objektima i napravili veliki trošak izdavaocima, jer su potrošili više struje nego li su platili smještaj.
Iz Udruženja malih hotela Budve su saopštili da, za sada, nemaju upita za takvu vrstu usluge.
Predsjednica Udruženja izdavača privatnog smještaja Branka Kuljača potvrdila je Sputnjiku da su, na poziv Privredne komore Crne Gore i Nacionalne turističke organizacije, napravili ponudu za energetske goste, koja će biti prezentovana na Sajmu turizma u Londonu 7. i 8. novembra.
„Zavisno od interesovanja na sajmu u Londonu mi ćemo nakon toga intezivirati kampanju, napravićemo sajt za te turiste, vaučere sa popustima, imamo jedan interesantan program koji je osmislila radna grupa koju smo oformili. Ali o svemu ćemo konkretnije moći da pričamo nakon Sajma u Londonu kada budemo imali konkretne informacije kakvo je interesovanje za našu ponudu”, saopštila je Dogandžićeva Sputnjiku.
Iz Elektroprivrede Crne Gore su više puta saopštavali da, najvjerovatnije, neće povećavati cijene struje do Nove godine, ali da je hidrološka situacija na crnogorskim akumulacijama veoma loša i da je za potrebe turističke sezone, ljeta koje je za nama, potrošeno preko 100 miliona za nabavku struje. Crna Gora, kada je u pitanju grijanje, ne zavisi od plina, možda pojedinačno samo poneko domaćinstvo, uglavnom se ljudi griju na strujne aparate, a preko polovinu stanovništva, pogotovo u privatnim kućama, koristi drva.

Britanci savjetuju svoje građane da zimuju na Mediteranu

Velika Britanija savetuje građane da zimu provedu u toplijim krajevima. Agencije ubeđuju građane cijelog sjevera Evrope da otputuju na jug kontinenta, jer više im se isplati da zimuju u inostranstvu, nego da plaćaju grijejanje.
Britanci su izveli računicu, za grijanja će im dnevno u prosjeku biti potrebno oko 20 funti. Turističke agencije već reklamiraju ponudu za južnije destinacije koje uključuju i avio-karte, a dnevni trošak u hotelu na suncu je od 20 do 25 funti po danu.
Ministar turizma Grčke još tokom letnje sezone pozvao turiste sa sjevera Evrope da se ove zime griju na Egeju. Grčka vlada sada pokreće i kampanju u cijeloj Evropi vrijdnu nekoliko miliona evra sa sloganom „Želiš li ponovo da osjetiš 20? Grčka je pravo mesto za to“.
Španija se nada velikom prilivu energetskih turista, kao i Hrvatska.

Porasle cijene smještaja

Cijene smještaja u Crnoj Gori, rente apartmana i stanova, prilično su porasle.U Podgorici i na Primorju za jednosoban stan na atraktivnim lokacijama, plaćalo se 350 evra, sada, 600.
Ako apartman na primorju za mjesec, bude u ponudi oko 350 evra, još za režije, energetski turisti moraju računati makar još 200 do 250 evra.
Što se tiče turističkih centara, ako energetski turisti požele i da se malo zabave na snijegu, u Kolašinu i Žabljaku najjeftiniji apartmani koštaju 50 evra na dan, pa do 80 ili 100, koliko košta dnevno iznajmljivanje čitave kuće.
Putnici sa opremom za kampovanje ukrcavaju se u voz na železničkoj stanici Padington, u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SRBIJA
Evropljani kao ptice selice: Sele se na jug tokom zime - tako „uživaju“ u sankcijama Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala