Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić pozvao španske privrednike da ulažu u Srbiji

© Tanjug / JADRANKA ILICAleksandar Vučić sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Španije, Marijom Rejes Maroto Iljerom.
Aleksandar Vučić sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Španije, Marijom Rejes Maroto Iljerom. - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Španije, Marijom Rejes Maroto Iljerom, koja je predvodila delegaciju Privredne komore Španije, Udruženja privrednika Španije i predstavnika brojnih kompanija.
Zvaničnici dveju delegacija razgovarali su o trgovini, investicijama i perspektivama za unapređenje ukupne ekonomske saradnje dveju zemalja, a predsednik Vučić je pozvao španske kompanije da još više ulažu u Srbiju.
Sagovornici su se saglasili da robnu razmenu, koja predstavlja osnov ekonomske saradnje Srbije i Španije, karakteriše konstantan rast i uvoza i izvoza, pri čemu je već u osam meseci ove godine ona dostigla vrednost celokupne razmene iz rekordne 2021. godine, u iznosu od 811 miliona evra.
Predsednik Vučić je ukazao na činjenicu da se u ovoj godini, prvi put u poslednjih pet godina, u robnoj razmeni beleži suficit na strani Srbije, kao i da je u poslednjih pet godina plasman srpske robe na špansko tržište udvostručen i to, u najvećoj meri, zahvaljujući povećanom izvozu rude bakra i koncentrata.
Tokom sastanka konstatovano je da postoji obostrani interes za dalje unapređenje sveukupne ekonomske saradnje.
S tim u vezi, predsednik Vučić je naveo domaću industriju nameštaja i poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju kao oblasti sa velikim potencijalom za izvoz u Španiju, pri čemu bi, kako je naglašeno, Španija mogla da postane i privredna spona između Srbije i zemalja Latinske Amerike, posebno u oblasti građevinske industrije.
Privrednici iz Španije pokazali su interesovanje za otvaranje pogona u Srbiji u oblasti tekstilne i odevne industrije, kao i za nastavak investiranja u obnovljive izvore energije.
Kao perspektivne oblasti za dalju saradnju navedene su i saobraćajna infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, poljoprivreda i turizam, sa fokusom na većoj promociji turističke ponude Srbije na španskom tržištu.
Predsednik Vučić je ukazao na to da postoji interes za većim učešćem španskih kompanija u investicionom aktivnostima u Srbiji, uz konstataciju da se Španija sa uloženih 173 miliona evra, u periodu od 2010. godine do danas, nalazi na 27. mestu stranih investitora.
Vučić je iskoristio ovu priliku da se još jednom zahvali premijeru Španije Pedru Sančezu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uputio mu poziv da ponovo poseti našu zemlju, saopštila je pres služba predsednika Republike.
Posle sastanka, u prisustvu predsednika Vučića potpisani su Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Španije, kao i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Španije za finansiranje izrade studija i tehničke pomoći u Republici Srbiji.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala