Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Trud Srbije se isplatio: Kurti opet nije uspeo u Savetu Evrope

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINZastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Aplikacija takozvane države Kosovo za stolicu u Savetu Evrope ponovo se nije našla na dnevnom redu sednice Biroa Saveta Evrope, što je po rečima Dubravke Filipovske, članice skupštinskog Odbora za spoljne poslove, još jedna pobeda za Srbiju.
Filipovska kaže da je Srbija i ovoga puta imala snažne argumente ali je isto tako sigurna da će Priština nastaviti sa pokušajima da aplicira za Savet Evrope, i pored toga što je njen predlog dva puta odbijen da se uopšte nađe na dnevnom redu.

Trud se isplatio

„Mi smo imali toliko živu diplomatsku aktivnost koja možda nije bila vidljiva za ovih pet meseci od kada Priština pokušava da obezbedi stolicu u Savetu Evrope. Pred argumentima i međunarodnim pravom koje je očigledno na našoj strani članice Saveta Evrope su ipak odustale u ovom trenutku od prijema tzv. Kosova na ovakav način,“ objašnjava Filipovska.
Po njenom mišljenju, države članice Saveta Evrope su svesne da bi prihvatanjem ovog pitanja dovele u koliziju sve akte koje su do sada donele.
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
SRBIJA
Dačić otkrio namere Zapada za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope
„Jer ako vi u Savetu Evrope insistirate na pravu i integritetu Ukrajine kako bi onda bilo moguće da ne insistirate na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije,“ ističe naša sagovornica.

Aduti Srbije spremni

Istovremeno, Filipovska smatra da bi Srbija na drugačiji razvoj situacije sigurno imala adekvatan odgovor.
„Srbija je jasno stavila do znanja da će krenuti sa otpriznavanjem takozvanog Kosova. U fioci predsednika Srbije su dokumenti devet zemalja sa tim stavom, što znači da bismo mi aktiviranjem tih nota broj država koje su priznale Kosovo spustili na osamdesetak u UN. Dakle, od te situacije da se tzv. Kosovo provuče na mala vrata u SE trenutno nema ništa. Ali opasnost za nas nije prošla jer na mesto predsedavajućeg u SE posle Irske dolazi Island, tako da se naša borba nastavlja,“ ističe ona.
Zgrada Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
SRBIJA
Priština nije uspela ni na dnevni red Saveta Evrope - daleko je članstvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala