- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija izrazila protest britanskoj ambasadorki: London isporučio Kijevu podvodne bespilotne uređaje

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Rusija je izrazila odlučan protest ambasadorki Velike Britanije u Moskvi Debori Bronert zbog aktivnog učešća britanskih vojnih stručnjaka u pripremi ukrajinskih snaga u cilju diverzija u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Kako je precizirano, britanska ambasadorka je pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa saopštenjima ruske vojske o umešanosti Velike Britanije u teroristički napad na brodove ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Ambasadorki je izražen odlučan protest zbog aktivnog učešća britanskih vojnih stručnjaka u obuci i snabdevanju specijalnih jedinica Ukrajine, između ostalog i sa ciljem izvođenja diverzantskih operacija na moru. Istovremeno su navedene konkretne činjenice o takvim aktivnostima Londona. U demaršu je naglašeno da takve konfrontacione akcije Britanaca prete eskalacijom situacije i mogu dovesti do nepredviđenih i opasnih posledica“, upozorava rusko Ministarstvo.
Britanskoj ambasadorki je saopšteno da su takve neprijateljske provokacije nedopustive i zahtevano je da se momentalno prekine sa njima. Konfrontacione akcije Londona prete eskalacijom situacije i mogu dovesti do nepredvidivih i opasnih posledica.

London isporučivao Kijevu podvodne bespilotne uređaje

Takođe postoje informacije da je Ratna mornarica Velike Britanije predala ukrajinskoj strani određen broj podvodnih bespilotnih uređaja, saopštilo je rusko Ministarstvo.
Takođe se navodi da su London i Kijev u septembru 2020. godine postigli dogovor o proširenju programa u okviru koga britanski instruktori obučavaju ukrajinske vojne ronioce.
„Krajem 2020. godine strane su počele da realizuju program za suprotstavljanje pretnjama u Crnom moru pod nazivom 'Inicijativa za pomorsku obuku ukrajinske Ratne mornarice' koji uključuje kurseve za obuku vojnih ronilaca“, ističe ruska strana.
Podvodne diverzante obučavaju, između ostalog, u bazi za obuku zasebnog centra za specijalne operacije „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine u Očakovu, dok u Odesi obučavaju stručnjake na kursu „ronilac za specijalne namene“ gde usavršavaju izvođenje subverzivnih akcija na velikim dubinama.
Kijevski režim je rano ujutru 29. oktobra izveo teroristički napad na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju. Nakon toga je Rusija obustavila učešće u prehrambenom sporazumu.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
RUSIJA
"Britanija - teroristička država": Rusi dočekali britansku ambasadorku ispred MIP Rusije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala