- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čavušoglu: Svetu potrebno rusko žito i đubrivo

© Sputnik / Maksim DurnevMinistar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Svetu je potrebno rusko žito i đubrivo, prehrambeni sporazum treba da se produži, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
„Moram da primetim da je ruski lider pokazao produktivan pristup pitanju obnavljanja prehrambenog sporazuma. Ja sam, sa svoje strane, razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergejem Lavrovom i Dmitrijem Kulebom. Za neko vreme ovaj sporazum ističe. Rusija želi da ispuni obećanja koja je dala prilikom potpisivanja sporazuma, ima nekih pozitivnih pomaka u tom pravcu. Svetu je potrebno rusko žito i đubrivo, a za to je neophodno da se nastavi rad ovog mehanizma“, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Istanbulu.
Sa svoje strane, Stoltenberg je pozdravio nastavak prehrambenog sporazuma i zahvalio Turskoj za napore u ovom pravcu.
„Zahvalan sam Turskoj i predsedniku Erdoganu lično na pregovorima o bezbednom prevozu ukrajinskog žita Crnim morem, što olakšava situaciju sa globalnom prehrambenom krizom. Pozdravljam nastavak prehrambenog sporazuma i napore Turske za održanje ove maršrute“, istakao je sekretar.
On je takođe naglasio da je važno obezbediti produženje inicijative za izvoz žita i nakon isteka 18. novembra.
Predsednik turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da je nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovora ministara odbrane dveju zemalja postignut dogovor o obnavljanju rada žitnog koridora. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da Rusija, pošto je uz pomoć Turske i UN dobila pismene garancije od Ukrajine, nastavlja učešće u prehrambenom sporazumu.
Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.
Međutim, 2. novembra je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je Kijev Moskvi dao garancije da neće koristiti koridor za prevoz žitarica u vojne svrhe.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
RUSIJA
Lavrov: Vreme je da se realizuje i ruski deo prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala