- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski analitičar: Odluka skupštine o isporukama oružja Kijevu pokazala gubitak suvereniteta zemlje

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYIsporuke američkog oružja Ukrajini
Isporuke američkog oružja Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Bugarski parlamentarci danas su podržali predlog da se Ukrajini pruži vojno-tehnička pomoć. Nakon objavljivanja odluke, u roku od mesec dana vlada će morati da proceni kakvu vojno-tehničku pomoć zemlja može da pruži, kao i da kontaktira sa saveznicima iz NATO-a da se Bugarskoj obezbede NATO analozi naoružanja koje će biti predato Ukrajini.
Istovremeno, ministar odbrane Dimitar Stojanov upozorio je da zemlja definitivno ne može da obezbedi sisteme za protivvazdušnu odbranu i avione.
O posledicama odluke parlamenta Sputnjik je govorio sa bugarskim političkim analitičarem Stanislavom Bačevom.
Prvi zaključak: Politička klasa u Bugarskoj je neadekvatna i zavisna, pri tome ne predstavlja narod Bugarske, tvrdi Bačev.

Odluka bugarskog parlamenta neće promeniti ni tok specijalne vojne operacije Rusije ni njen ishod, ona neće uticati na globalni sukob između SAD i Rusije, naglasio je on.

Ovo dovodi do drugog zaključka, koji ima dugoročnu perspektivu i usmeren je na Rusiju: pošto je nemoguće iskoreniti pozitivan stav prema Rusiji velikog dela bugarskog naroda, potrebno je odgajiti dugoročno nepoverenje Rusije prema Bugarskoj. Dejstva velikog dela (bugarskih) političara ne podudaraju se ni sa nepovratnim promenama u svetskoj bezbednosnoj arhitekturi, ni sa emocionalnim i istorijskim raspoloženjem sopstvenog naroda.
Bugarska će sada zvanično stupiti u ovaj sukob, pri čemu na strani gubitnika, ističe sagovornik agencije.
Bačev smatra da greše oni analitičari i političari koji su potpuno uvereni da će sukob između Sjedinjenih Američkih Država, s jedne strane, i Rusije, Kine i Irana, s druge strane, utihnuti ili se završiti ako republikanci pobede na predstojećim američkim parlamentarnim izborima. Vašington ima nad-partijsku i nad-predsedničku politiku, a točak sukobljavanja već je počeo da se okreće, ulozi rastu. Svi međunarodni signali – iz Kine, Irana, arapskog sveta i tako dalje – usmereni su na eskalaciju i zaoštravanje situacije. Već se zna ko pripada kome od suprotstavljenih blokova.
Ukrajinski vojnici tokom obuke u vojnoj bazi u Velikoj Britaniji - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
REGION
Bugarska odgovorila na kritiku Letonije: Odluke donosimo samostalno, a ne u baltičkim prestonicama
Analitičar navodi da je u takvim trenucima najočigledniji gubitak sopstvenog suvereniteta i želja da se bespogovorno ispunjava tuđa volja. Bugarska se nalazi u centru Balkana, zoni koja će sada početi da povećava svoje geostrateško značenje, zahtevajući uravnoteženu, doslednu politiku koja uzima u obzir strateške interese kako Turske, tako i drugih suseda. Ona takođe mora uzeti u obzir da je jedina zemlja koja istorijski ima obuzdavajuću ulogu protiv strateške dubine turske politike – Rusija.
Evropska unija ulazi u recesiju, motor – Nemačka – ostaje bez goriva, što dovodi do svakodnevnog pogoršanja ekonomskih i finansijskih uslova, a to će u velikoj meri uticati na Bugarsku.
Bugarska privreda je pre mnogo godina bila stavljena u potpunu zavisnost, vodi se neadekvatna politika naglog povećanja spoljnog duga i života na kredit, što takvo vojno-tehničko uvlačenje zemlje čini apsurdnim i u suprotnosti sa sopstvenim nacionalnim interesima, naglasio je Bačev.
To navodi na zaključak da uzrok za ovakvu odluku parlamenta nije pragmatičan, već simboličan. Nivo sadašnje političke klase u Bugarskoj je izuzetno nizak, skoro na dnu. Očigledno da mu je amputirano istorijsko pamćenje, ocenio je on.
Porušeni most odnosa između Bugarske i Rusije moraće da obnavljaju drugi ljudi koji će voditi zemlju nakon uspostavljanja novog svetskog poretka, a sadašnji treba da budu osuđeni za izdaju svoje države, zaključio je Bačev.
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Bugarski predsednik protiv slanja oružja Ukrajini – poziva na razum i odgovornost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala