- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća: Nudimo Rusiji alternativne opcije u okviru dijaloga za razmenu zatvorenika

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nude Rusiji alternativne varijante za „napredovanje“ po pitanju razmene zatvorenika, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

„Mogu da vas obavestim da je poslednjih nedelja, uprkos nepostojanju poštenih pregovora sa Rusijom, američka Vlada preko svih dostupnih kanala nudila alternativne opcije za napredovanje (dijaloga o zatvorenicima) sa ruskom stranom“, istakla je Žan-Pjer tokom redovnog brifinga.

Ona je takođe potvrdila da su diplomate SAD posetile Britni Grejner, američku košarkašicu osuđenu u Rusiji. Prema rečima Žan-Pjer, njeno oslobađanje, kao i spasavanje drugih osuđenih američkih državljana ostaje jedan od glavnih prioriteta administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.
Ranije je portparolka izjavila da je američki predsednik Džo Bajden pokazao da želi da preduzme sve korake i donese teške odluke kako bi vratio Amerikance kući.
Administracija SAD je saopštila da je ruskim vlastima predala „ozbiljan“ predlog, ali da nije dobila saglasnost. Dogovor bi, prema planovima Vašingtona, trebalo da dovede do povratka u Ameriku Grejnerove i Pola Vilana, koji je osuđen na 16-godišnju robiju zbog špijunaže.
Američke vlasti ne preciziraju šta Rusiji nude zauzvrat. Prema medijima, reč je o oslobađanju biznismena Viktora Buta, osuđenog na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“. Kremlj, prema medijima, navodno zahteva još jednog sunarodnika kako bi se razmena obavila na ravnopravnoj osnovi „dva za dva“.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
RUSIJA
Zaharova: Rusija je spremna na dijalog sa SAD o američkim zatvorenicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala