Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević: Ne lete naši migovi zbog dronova, ali oborićemo svaki iznad teritorije centralne Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićModernizovani "migovi 29"
Modernizovani migovi 29 - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je danas da srpski „migovi 29“ koji su juče podignuti nisu patrolirali zbog dronova, već su vršili redovnu kontrolu neba.
„Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama - vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima, i drugim sredstvima da odgovi na ove izazove“, dodaje ministar odbrane.
Gostujući na RTS-u, ministar nije želeo da otkrije čiji su to bili dronovi, ali je naveo da dolaze sa teritorije Kosova i Metohije.
„Uočeno je više letelica, bilo je različitih kretanja, neke su ulazile u centralnu Srbiju, neke su se kretale administrativnom linijom, nije bio u pitanju jedan nalet i dolazile su iz najmanje dva pravca“, precizirao je ministar.
On je istakao i da iz Prištine dolazi mnogo netačnih naslova, da se Vojska Srbije koncentriše na administrativnoj liniji, da ulazi u Kopnenu zonu bezbednosti suprotno odredbama sporazuma.
„Verovatno da neko putem špijunaže bespilotnim letelicama želi da dođe do podataka. Ukoliko uočimo još neki dron, biće eliminisan ili pod našom kontrolom“, zaključio je on.
Podsetimo, juče su mediji preneli da su na području iznad Merdara i u okolini Raške uočeni nepoznati dronovi koji su osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije. Zbog toga je predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić izdao zvaničnu naredbu da sve neprijateljske bespilotne letelice na teritoriji centralne Srbije budu momentalno uništene.
Prethodno je izdata naredba Vojsci Srbije da bude u pripravnosti zbog situacije na Kosovu, odnosno da podigne stepen borbene gotovosti na onaj nivo da može da odgovori na svaki zadatak.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
SRBIJA
Ana Brnabić o dronovima koji su snimali kasarne srpske vojske: Srušićemo svaku takvu letelicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala