- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u Harkovskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Zaporožju, Krivom rogu Nikolajevu, Harkovu; Oko Kijeva se grade utvrđenja

Pratite nas
U toku je 252. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska napreduje na čitavoj liniji fronta u tok republici. Kijev dao garancije Moskvi da neće koristiti koridor za izvoz žita u Crnom moru i ukrajinske luke za vođenje borbenih dejstava protiv Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:25 02.11.2022
22:04 02.11.2022
Ukrajinski mediji javljaju da se čuju eksplozije u Harkovu i Nikolajevu.
21:40 02.11.2022
Ukrajinski mediji javljaju da su dronovima pogođeni ciljevi u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.
Deo grada ostao je bez struje.
21:29 02.11.2022
Američke snage u Poljskoj „na duže staze“
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da će američke snage ostati u Poljskoj „dugo vremena“.
„Oni su tamo na duže vreme“, odgovorio je on na odgovarajuće pitanje novinara.
Kao odgovor na specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, SAD su povećale svoj vojni kontingent u Evropi, uključujući na „istočnom krilu“ Alijanse.
20:41 02.11.2022
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o situciji oko pomorskog humanitarnog koridora, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.
20:36 02.11.2022
Ukrajinski mediji saopštili su da je u gradu Zaporožje (pod kontrolom Kijeva) odjeknula serija eksplozija.
Takođe javljaju da se i u susednom oblasnom centru, gradu Dnjepar, takođe čula eksplozija.
20:15 02.11.2022
SAD pozdravljaju obnavljanje prehrambenog sporazuma
Sjedinjene Američke Države pozdravljaju obnavljanje prehrambenog sporazuma i „fokusirane“ su na njegov produžetak u novembru, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
On je istakao da je obnavljanje sporazuma omogućeno zahvaljujući naporima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i turskih saveznika.
Prema njegovim rečima, sporazum je već omogućio da se na svetsko tržište izveze oko 10 miliona tona žita, od čega je, prema američkim procenama, petina namenjena ugroženim zemljama.
Prajs je zaključio da je obnavljanje sporazuma, kao i njegovo produženje nakon 18. novembra neophodno za stabilizaciju i povećanje predvidljivosti svetskih tržišta, kao i smanjenja cena hrane.
20:08 02.11.2022
Na teritoriji Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva čuju se eksplozije, saopštio je član Saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.
U regionu je objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.
19:55 02.11.2022
Više od milion ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj
Preko milion izbeglica iz Ukrajine stiglo je u Nemačku.
Da bi savezne države mogle da im pruže podršku, kao i građanima drugih država koji traže utočište u Nemačkoj, Vlada će izdvojiti 1,5 milijardi evra ove, kao i 2,75 milijardi evra sledeće godine, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na sednici Vlade Nemačke.
19:51 02.11.2022
Ukrajinske trupe otvorile su vatru na stambene delove Artjomovska u DNR kako bi stvorile sliku za stane medije i optužile Rusiju za agresiju protiv civila, saopštio je za Sputnjik izvor u bezbednosnim agencijama.
„Danas su u Artjomovsku pripadnici Oružanih snaga Ukrajine u prisustvu predstavnika evropskih medija granatirali stambene zone iz bacača granata i dva minobacača kalibra 120 mm kako bi diskreditovali jedinice naših trupa koje su napredovale“, rekao je izvor.
On je precizirao da je osnovni cilj Kijeva da svetskoj javnosti predstavi sliku o navodnoj agresiji Rusije. Za sada nema podataka o broju civila stradalih u provokacijama ukrajinskih trupa.
Ranije je v.d. lidera DNR Denis Pušilin izjavio da se za Artjomovsk vode žestoke borbe.
Artjomovsk (ukrajinski naziv Bahmut) nalazi se severno od Gorlovke u Donjeckoj Narodnoj Republici i predstavlja važan saobraćajni čvor.
19:12 02.11.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je zahvalio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na njegovoj ulozi u očuvanju prehrambenog sporazuma.
„Zahvalio sam turskom predsedniku Tajipu Erdoganu na njegovom aktivnom učešću u očuvanju prehrambenog sporazuma, čvrstoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, napisao je Zelenski na Tviteru.
17:21 02.11.2022
Završena evakuacija u Hersonskoj oblasti
Evakuacija sa desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti je završena. Saobraćaj preko reke je ograničen, saopštile su lokalne vlasti.
U saopštenju se dodaje da zabrana prelaska reke važi za barže, rečne taksije i druga plovila.
„U vezi sa završavanjem mera evakuacije sa teritorije desne obale Dnjepra, kao i zbog povećane vojne opasnosti i povećane pretnje civilnom stanovništvu, uprava Hersonske oblasti donela je odluku da privremeno obustavi kretanje civilnih vozila preko Dnjepra“, navodi se u zvaničnom saopštenju.
17:04 02.11.2022
16:58 02.11.2022
Oko Kijeva se grade utvrđenja
Kopnene snage Ukrajine saopštile su da nastavljaju da jačaju odbrambene linije Kijeva, oko prestonice se grade utvrđenja.
„Nastavlja se unapređivanje sistema inžinjerijske opreme i izgradnja utvrđenja oko prestonice. Na osnovu zaključaka analize odbrane prestonice u periodu februar-april, preduzimaju se dodatne mere za jačanje odbrane“, navodi se u saopštenju Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.
U resoru su napomenuli da, pre svega, proizvode opremu za vatrene položaje i skloništa za ljudstvo. Takođe se navodi da se ispred položaja trupa postavljaju eksplozivne i neeksplozivne inženjerijske prepreke, čime se stvara višeslojni odbrambeni sistem ojačavanjem linija i položaja.
16:44 02.11.2022
Ukrajinske snage ispalile su dve rakete iz višecevnih bacača raketa „Himars“ na Svatovo u LNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
Za sada nema informacija o žrtvama i šteti.
16:22 02.11.2022
UN pozdravljaju obnovljeno učešće Rusije u prehrambenom sporazumu
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravlja obnavljanje učešća Rusije u Crnomorskoj prehrambenoj inicijativi i trudi se da se otklone prepreke za izvoz ruske hrane i đubriva, navodi se u saopštenju njegovo portparola Stefana Dižarika.
16:16 02.11.2022
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je sa državnim sekretarem Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji oko prehrambenog sporazuma.
Vašington je zahvalio Ankari na obnavljanju sporazuma, saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova.
Pored toga, bilo je reči i o pitanju članstva Finske i Švedske u NATO, kao i modernizaciji ratnog vazduhoplovstva Turske pomoću aviona F-16.
16:05 02.11.2022
Dva energetska bloka Zaporoške nuklearke prebačena su u „toplotni režim“, što je omogućilo da se obnovi isporuka grejanja stanovnicima Energodara, saopštio je savetnik generalni direktor „Rosenergoatoma“ Renat Karča.
15:41 02.11.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
RUSIJA
Putin naložio Ministarstvu odbrane da nastavi da učestvuje u prehrambenom sporazumu
15:07 02.11.2022
Ukrajinske snage ispalile su 18 raketa na Herson.
Protivvazdušna odbrana oborila je 12 raketa, a šest „Himarsa“ palo je kod Antonovskog mosta, saopštile su hitne službe grada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala