- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Dejstva NATO-a ugrožavaju Belorusiju, ali mi imamo zajednički sistem odbrane

© Vojska SrbijeVojna vežba "Slovensko bratstvo 2016"
Vojna vežba Slovensko bratstvo 2016 - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Gomilanje grupacije NATO-a na istočnom krilu dovodi u opasnost saveznike Rusije, pre svega Belorusiju, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
On je istakao da zaoštravanje konfrontacije sa Zapadom i jačanje multinacionalne grupacije snaga NATO-a na istočnom krilu ne ugrožavaju samo direktno Rusiju.

„Na udaru će se naći i naši saveznici, pre svega bratska Belorusija“, istakao je Šojgu.

U takvoj situaciji vojna bezbednost Savezne države Rusije i Belorusije je prioritetni zadatak, dodao je ruski ministar, istakavši da je zbog toga potrebno posvetiti posebnu pažnju pripremi i poboljšanju borbene sposobnosti trupa.
„Redovno održavamo zajedničke događaje operativne i borbene obuke, između ostalog i u okviru međunarodnih organizacija ODKB, ZND i ŠOS“, podsetio je ruski ministar.

Belorusija – verni saveznik

Belorusija ostaje verni saveznik i pouzdan partner Rusije, izjavio je Šojgu.
„To je posebno važno danas, kada u svetu ubrzano raste napetost, razaraju se temelji strateške stabilnosti, smanjuje se uloga međunarodnih institucija, a konfrontacija između Zapada i Rusije jača“, konstatovao je Šojgu.
On je podsetio da se, u skladu sa odlukom predsednika dve zemlje, od 22. oktobra u Belorusiji sprovode mere borbene koordinacije regionalne grupacije snaga.
„Usvojena je zajednička vojna doktrina, sprovodi se zajedničko vojno planiranje, funkcioniše regionalna grupacija snaga, kao i zajednički sistem PVO“, rekao je Šojgu.
Ranije je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio da su se Minsk i Moskva dogovorili o raspoređivanju regionalne vojne jedinice dve zemlje zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države Rusije i Belorusije.
Ministar Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
RUSIJA
Šojgu: Zapad želi da uništi rusku ekonomiju, NATO formira sistem kolektivne odbrane na našoj granici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala