- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poziva „nuklearnu petorku“ da obuzda provokacije s oružjem za masovno uništenje

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije objavilo je saopštenje o sprečavanju nuklearnog rata, u kojem poziva zemlje „nuklearne petorke“ da pokažu spremnost da odustanu od pokušaja da međusobno narušavaju životno važne interese zaoštravanjem provokacija koje podrazumevaju upotrebu oružja za masovno uništenje.
„Pozivamo ostale zemlje 'nuklearne petorke' da na delu pokažusvoju spremnost da rade na rešavanju tog prioriternog zadatka i da odustanu od opasnih pokušaja da međusobno narušavaju životno važne intrese, balansirajući na ivici direktnog oružanog sukoba i zaoštravajući provokacije s oružjem za masovno uništenje, koje mogu dovesti do katastrofalnih posledica“, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Rusija se u politici nuklearnog obuzdavanja rukovodi postulatom o nedopustivosti nuklearnog rata, u kojem ne može biti pobednika, a ruska doktrina ima samo odbrambeni karakter i ne dozvoljava prošireno tumačenje, ističe se u saopštenju.
Rusija hipotetički dopušta reagovanje upotrebom nuklearnog oružja jedino kao odgovor na agresiju uz upotrebu oružja za masovno uništenje ili na agresiju uz korišćenje konvencionalnog naoružanja koja dovodi u opasnost postojanje države.
„Rusija polazi od nepromenljive aktuelnosti važećih sporazuma i uzajamnog razumevanja u oblasti smanjenja i ograničenja nuklearnog naoružanja, smanjivanja strateških rizika i opasnosti od međunarodnih incidenata i sukoba koji vode ka nuklearnoj eskalaciji. U punoj meri podržavamo zajedničko saopštenje lidera pet država koje poseduju nuklearno oružje o sprečavanju nuklearnog rata i nedopuštanju trke u naoružanju od 3. januara 2022. godine“, navelo je Ministarstvo.
U današnjoj „teškoj i turbulentnoj situaciji“ koja je, kako je naglašeno, posledica neodgovornih i beskrupuloznih dejstava usmerenih na ugrožavanje nacionalne bezbednosti Rusije, primarni zadatak je da se ne dopusti vojni sukob nuklearnih država.
„Rusija nastavlja da se zalaže za formiranje obnovljene, stabilnije arhitekture međunarodne bezbednosti na osnovu predvidljivosti i globalne strateške stabilnosti, kao i poštovanja principa ravnopravnosti, nedeljive bezbednosti i uzajamnog poštovanja fundamentalnih interesa strana“, naglašeno je u saopštenju.
Nuklearnu petorku" čine Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala