- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: SAD i Britanija doprinose jačanju avganistanskog krila terorista DAEŠ-a

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Vašington i London doprinose jačanju položaja avganistanskog krila DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), istovremeno ucenjujući vođe „Talibana“ (pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti) i navodeći ih da se distanciraju od Rusije i Kine, izjavio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.
Istovremeno, dodao je diplomata, Moskva stavlja naglasak na praktičan razvoj bilateralnih veza sa Kabulom, bez vezivanja za zvanično priznanje nove avganistanske Vlade. Prema njegovim rečima, prioritet se daje trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj saradnji.
Kabulov je najavio da je održavanje sednice moskovskog formata o Avganistanu planirano sredinom novembra.
On je ocenio da je pregovaračko iskustvo sa Amerikancima u raznim multilateralnim formatima, uključujući takozvanu proširenu „trojku“ (Rusija, Kina, SAD, Pakistan), pokazalo „da ih prekookeanske kolege koriste za promovisanje sopstvenih sebičnih ciljeva da bi očuvali dominaciju koja je u suprotnosti sa interesima regiona“.
Ranije je ministar avganistanskog Ministarstva za industriju i trgovinu Nuridin Azizi izjavio da Kabul želi da se već do kraja ove godine dogovori o uvozu oko milion tona benzina i dizela iz Rusije.
Prema njegovim rečima, Avganistan, generalno, namerava da poveća isporuke nafte i naftnih derivata iz prijateljskih strana, uključujući i iz Rusije.
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
RUSIJA
Rusija će izvoziti gorivo i pšenicu u Avganistan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala