- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lideri arapskih država jednoglasni: Neutralni po pitanju ukrajinskog sukoba

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik  - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Lideri arapskih zemalja izjasnili su se da su privrženi principu neutralnosti i jedinstvenom stavu arapskih država o sukobu u Ukrajini, navodi se u saopštenju samita Lige arapskih država (LAD) u Alžiru.
„Posvećenost principu neutralnosti i jedinstvenom arapskom stavu o sukobu u Ukrajini“, navodi se u jednoj od tačaka završnog saopštenja samita.

Podrška politici OPEK+

Lideri arapskih država su takođe, prema saopštenju, podržali politiku OPEK+ o obezbeđenju stabilnosti globalnih energetskih tržišta.

Visoko ocenjujemo odmerenu politiku koju vodi organizacija OPEK plus u cilju obezbeđivanja stabilnosti svetskih energetskih tržišta, ističe se u jednoj od tačaka završnog saopštenja samita.

U svom završnom saopštenju, arapski lideri su pored tradicionalnih izjava podrške zemljama regiona koje su izložene političkim i ekonomskim krizama, saopštili da nameravaju da jačaju njihov potencijal za rešavanje problema prehrambene i energetske bezbednosti.
Pored tradicionalnih tema koje lideri država razmatraju na samitima LAD, kao što su palestinski problem, krize u Libiji, Siriji i Jemenu, mešanje Irana i Turske u unutrašnje stvari arapskih država, ove godine na dnevnom redu su se našla i pitanja koja se odnose na izazove zbog situacije u Ukrajini, posebno, prehrambena bezbednost.
Dvodnevni samit LAD koji su organizatori uspeli da nazovu „ujedinjujućim“, počeo je u Alžiru nakon trogodišnje pauze. Poslednji sastanak arapskih lidera, koji se obično održava jednom godišnje, poslednji put je održan 2019. godine u Tunisu. Održavanje samita je nekoliko godina ometala pandemija virusa korona.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
RUSIJA
Putin i saudijski prestolonaslednik o nafti, ekonomskim odnosima i predaji plaćenika iz Donbasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala