- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanci će se suočiti sa „veoma, veoma teškom“ zimom - upozorenje energetske kompanije

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaLondon: Aktiviraćemo se u Crnom moru, na Balkanu, Baltiku...
London: Aktiviraćemo se u Crnom moru, na Balkanu, Baltiku... - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Mnoga britanska domaćinstva mučiće se da plate račune za energiju, koji bi mogli da se dupliraju u odnosu na prošlu godinu, uprkos tome što je vlada ograničila cene, izjavio je generalni direktor kompanije Nešenel Grid, Džon Petigru.
U izjavi za američki Fajnenšel tajms, Petigru, koji se nalazi na čelu jedne od najvećih svetskih kompanija za distribuciju energije, izjavio je da ne gaji iluzije da će predstojeća zima Britancima biti „finansijski veoma, veoma teška“.
„Čak i sa ograničenjem cena (koje finansiraju britanski poreski obveznici), ovo je udvostručenje onoga što su ljudi navikli da plaćaju za energiju. Stoga će neizbežno biti onih koji će se mučiti“, rekao je Petigru.
Britanska vlada ograničila je jediničnu cenu energije do aprila, što znači da će prosečno domaćinstvo u proseku plaćati oko 2500 funti godišnje za energiju. Međutim, prošle godine, prosečni godišnji troškovi za energiju iznosili su 1277 funti. Svako domaćinstvo će takođe dobiti popust od 400 funti na račune za komunalne usluge uz dodatna plaćanja na osnovu imovinskog cenzusa kroz beneficije socijalnog osiguranja. Međutim, to i dalje neće moći da nadoknadi razliku s obzirom na rastuće cene energije.
Petigru je dodao da kompanija kojom upravlja, Nešenel Grid, radi na brojnim planovima koji bi bili aktivirani u hitnim slučajevima, ukoliko bi bilo potrebno da građani Velike Britanije budu zaštićeni od nedostatka energije koja dolazi iz Evrope. On je dodao da bi restrikcije električne energije mogle da se dogode u „najmračnijim mesecima, januaru i februaru“, verovatno između 16 i 19 časova.
Iako su takvi scenariji malo verovatni, Petigru je upozorio da postoje mogućnosti da britanski proizvođači električne energije neće moći da nabave dovoljno struje od evropskih proizvođača, od kojih, tokom najhladnijih meseci, Velika Britanija obično uvozi nedostajuće količine električne energije i gasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala