- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Arheolozi pronašli rimsku vojničku diplomu

CC0 / piksabej / Iskopavanje
Iskopavanje - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Tokom arheoloških iskopavanja drevnog grada Pere arheolozi su pronašli bronzanu diplomu rimskog vojnika. Bronzana rimska diploma stara je 2.000 godina.
Rimska vojnička diploma od bronze sadrži lične podatke na latinskom u vezi sa službom vojnika u rimskoj vojsci.
Otkriće je napravljeno tokom iskopavanja u drevnom gradu Pere, koji se nalazi u provinciji Adijaman na jugoistoku Turske, prenosi Anadolija.
„U prevodu diplome, koja je u obliku bronzane ploče, identifikovano je da je Kalcilije Antikvijus, koji je služio vojsku 20 godina u Siriji, dobio rimsko državljanstvo i pravo na brak“, rekao je Mehmet Alkan.
„Pronašli smo bronzanu ploču kada smo trebali da završimo iskopavanja u drevnom gradu Peru. Njegov prevod je otkrio da je bronzana ploča bila vojna diploma. Napisano je na latinskom, a videli smo da je osoba po imenu Kalcilije Antikvij služila u sirijskoj državi 20 godina, pa je to bila diploma u kojoj je istovremeno dobio rimsko državljanstvo i pravo da se oženi. Videli smo da je ova diploma data 123. godine nove ere za vreme vladavine cara Hadrijana“, dodao je Alkan.
Smatra se da je u to vreme napravljeno oko 100.000 sličnih dokumenata, ali je sačuvano samo 800, od ​​kojih je oko 650 proučeno, prenosi portal Sve o arheologiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala