- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zavodljivo kao muzika: Čuveni velški bas-bariton večeras otvara BEMUS

© Foto : BemusBEMUS 2022.
BEMUS 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Ovogodišnje izdanje najstarijeg i najznačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji, BEMUS-a, otvara večeras u 20 časova, u Kolarčevoj zadužbini, koncert slavnog velškog bas-baritona Brina Terfela uz Festivalski orkestar „Virtuozi”, dirigenta Bojana Suđića i gošću Sofiju Petrović, sopran.
Na programu su najlepše numere iz opera Riharda Vagnera („Majstori pevači”, „Tristan i Izolda”, „Valkira”), Ludviga van Betovena („Fidelio”), Ariga Boita („Mefistofel”), Đuzepea Verdija („Magbet”), Džordža Geršvina („Porgi i Bes”), kao i iz mjuzikala „Violinista na krovu”, „Mačke”, „Kamelot” i „Jadnici” (Les Misérables).
Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) 54. po redu, biće održane od 1. do 15. novembra pod sloganom „Zavodljivo… kao muzika!”, uz veoma bogat program u širokom stilskom rasponu, od muzike renesanse i baroka do savremenih ostvarenja.
Brin Terfel je jedan od vodećih operskih umetnika i „vagnerijanaca” današnjice. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Gremi, Classical Brit i Gramophone Award, uz diskografski opus koji obuhvata opere Mocarta, Vagnera i Štrausa i više od petnaest solističkih albuma. Proglašen je za komandanta Britanske imperije za svoje zasluge u operi 2003. godine, odlikovan je Kraljičinom medaljom za muziku 2006. i dobio je titulu viteza za zasluge u muzici 2017. godine. U Austriji je dobio najviše pevačko zvanje kamerzengera (Kammersänger).
Debitovao je na međunarodnoj operskoj sceni 1991. godine u Teatru La Mone u Briselu. Iste godine je debitovao u SAD u Operi Santa Fea (u ulozi Figara). U njegove najznačajnije uloge tokom bogate karijere spadaju Mefisto („Faust”), Leporelo („Don Đovani”), Jovan („Saloma”), Đani Skiki, Nik Šedou („Život razvratnika”), Volfram („Tanhojzer”), Balstrod („Piter Grajms”) i Četiri zlikovca („Hofmanove priče”), pored mnogih drugih. „Njegov Votan, Zaks, Skarpija, nisu samo dramski likovi, već sile prirode” (Tom Servis, BBC Music Magazine).
Terfel je obeležio svoj pedeseti rođendan i dvadeset pet godina profesionalne karijere velikim Gala koncertom u Rojal Albert holu, koji je vodila holivudska zvezda Majkl Šin. Obeležavanje je nastavljeno u Velškom milenijumskom centru u Kardifu.
Nedavni nastupi uključuju sledeće uloge: Balstrod u Bečkoj državnoj operi i Kraljevskoj operi Kovent garden, Holanđanin („Holanđanin lutalica”) u Bečkoj državnoj operi, debi u ABAO Bilbao operi, Falstaf u Ciriškoj operi, Bavarskoj državnoj operi u Minhenu i na festivalu Grejndž park opera, Skarpija („Toska”) u Pariskoj nacionalnoj operi i Nacionalnoj operi Bukurešta, Don Pizaro („Fidelio”) u Šlosbergu, Svini Tod u Ciriškoj operi i Boris Godunov u Berlinskoj državnoj operi i Kraljevskoj operskoj kući.
Pored svečanog otvaranja Velškog milenijumskog centra, gde je nastupao u specijalnom koncertnom izvođenju opere „Toska” u ulozi Skarpije sa ansamblom Velške nacionalne opere, Terfel je nastupao i na BBC Last Night of the Proms i Royal Variety Show, zatim na Gala koncertu sa Andreom Bočelijem u Central parku u Njujorku, a učestvovao je i na specijalnom Božićnom koncertu i TV prenosu Metropoliten opere Met Stars Live in Concert iz katedrale Brekon u Velsu. Nedavno je nastupao u seriji koncerata sa Nacionalnim orkestrom Bretanje u Renu i Parizu, kojima je obeleženo 250 godina od Betovenovog rođenja, sa orkestarskim aranžmanima Betovenovih keltskih kompozicija.
Ulaznice za koncerte na 54. BEMUS-u u prodaji su na blagajnama Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradske filharmonije i putem veb-sajta tickets.rs.
BEMUS - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
KULTURA
Bemus od 1. do 15. novembra: Prva zvezda Ivo Pogorelić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala