- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto je vazduh zagađen u 13 gradova u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićDim iz dimnjaka
Dim iz dimnjaka  - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Zagađenje vazduha u Beogradu i još 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, poručuju iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) i apeluju da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.
U saopštenju SEPA navodi da je zagađenje vazduha koje je prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica nastalo zbog rada individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW.
Agencija ističe da se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima i apeluju da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.
Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.
"Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW, na godišnjem nivou 65 procenata, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80 procenata, važno je zbog zajedničkog cilja - unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata", navodi se u saopštenju.
Trenutnom zagađenju pogoduje i polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom.

"Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere", navodi se u saopštenju.

Uz apel da se koriste ekološki prihvatljiviji energenti navodi se i da su građani "saveznici u rešavanju dugogodišnjeg problema na čemu država strateški radi".
Magla u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SRBIJA
Beograd u magli, glavni grad Srbije peti po zagađenju vazduha u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala