- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vremenska prognoza za novembar: Do kada će biti natprosečno toplo i da li će krajem mesec pasti sneg

CC0 / Pixabay / Jesen
Jesen  - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Prema trenutnim prognozama Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ) tokom prve nedelje novembra očekuje se jači uticaj antciklona, pa se prognozira stabilno i suvo vreme, koje će pratiti natprosečno visoke temperature za ovaj period godine. Jutarnja temperatura kretaće se od od pet do deset stepeni, a tokom dana iznosiće oko 20 stepeni.
Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić najavio je toplo vreme u novembru i u tromesečnoj prognozi.
„Od 2. do 5. novembra maksimalne vrednosti u većini mesta biće od 17 do 23 stepeni, a od 6. do 10. novembra u intervalu od 14 do 19 stepeni. Padavine će u toku perioda biti učestalije u regionu Jadrana i zapadnog Balkana, dok se u Srbiji tek ponegde očekuje kratkotrajna kiša uz košavu koja će u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvati od 4. do 6. novembra. Jutarnji mraz se u prvoj dekadi novembra ne očekuje, kao ni sneg na planinama, dok će u drugoj i trećoj dekadi biti od dva do osam mraznih dana u nižim predelima“, kaže Nikolić.
On dodaje da se u Srbiji očekuje topao novembar sa srednjom temperaturom vazduha do jednogstepena iznad višegodišnjeg proseka.
„Srednja novembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od šest do osam stepeni, a u planinskim predelima od tri do šest stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za novembar biti od 11 do 14 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od šest do 10, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od dva do pet stepeni, a na planinama od nula do dva stepena“, objašnjavaon, i dodaje da se u drugoj i trećoj dekadi meseca prognozira od dva (u Somboru i Kikindi) do osam (u Kragujevcu i Nišu) mraznih dana u nižim predelima sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, a na planinama od 10 (na Crnom Vrhu) do 13 (na Kopaoniku i Zlatiboru) dana.
Tokom novembra se prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u većem delu zemlje, dok se na jugozapadu Srbije očekuje deficit padavina.
Prognozira se da će novembarska količina padavina u nižim predelima biti od 50 do 70 mm, a na planinama od 60 do 90 mm. Očekuje se od 10 (u Kuršumliji) do 12 dana (u Valjevu i Požegi) sa padavinama a u brdsko-planinskim krajevima od 12 (u Sjenici) do 15 dana (na Crnom Vrhu), preneo je „Kurir“.
© Foto : RHMZ/snimak sa ekranaVremenska prognoza za novembar 2022.
Vremenska prognoza za novembar 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Vremenska prognoza za novembar 2022.

Sneg u drugoj polovini meseca

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića u drugoj polovini meseca uslediće promena vremena, talasi vlažnog i sve hladnijeg vazduha usloviće prolazna naoblačenja i postepen pad temperature sa kišom u nizinama i snegom na planinama. U trećoj dekadi meseca pad temperature i sneg.
Ristić prognozira jače zahlađenje u poslednjim danima novembra koje će doneti i pojavu prvog snega u nižim predelima.
„Tokom treće dekade jutarnje temperature od nula do pet stepeni a najviše dnevne od pet do 10 stepeni. Jače zahlađenje krajem treće dekade, tačnije oko 26. novembra, kada se očekuje pojava snega i u nižim predelima“, zaključuje on.
Zima - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
DRUŠTVO
Velika prognoza za Evropu: Šta ovu zimu izdvaja u odnosu na prethodne, a šta čeka Srbiju?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala