- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

UN: Upotreba Crnomorske inicijative u cilju vojne prednosti – ozbiljna zloupotreba

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Ujedinjene nacije su spremne da zajedno sa stranama istraže dokaze o napadu na luku u Sevastopolju i moguću upotrebu sporazuma o izvozu žita u vojne ciljeve, ukoliko to bude bilo potrebno, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti zamenik generalnog sekretara organizacije za humanitarna pitanja Martin Grifits.
Prema njegovim rečima, korišćenje Crnomorske inicijative o žitu za ostvarenje vojne prednosti bila bi ozbiljna zloupotreba.
On je pojasnio da je Zajednički koordinacioni centar (ZKC) u čiji sastav ulaze predstavnici sve četiri strane, potpisnice inicijative, pripremio procedure za ovakve incidente i havarije.
Grifits je poručio da se UN nadaju da će ruski stručnjaci u okviru ZKC u potpunosti obnoviti svoj rad.
Diplomata je istakao da UN očekuju da će se sve strane pridržavati Memoranduma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.
Prema njegovim rečima, UN su spremne da razmotre zabrinutosti i saslušaju predloge svih strana, obzirom da prehrambeni sporazum ističe 19. novembra.
On je takođe izjavio da je ZKC pregledao nekoliko od 100 brodova sa robom koji su čekali u redu za isplovljavanje iz ukrajinskih luka.
Grifits je precizirao da je danas iz ukrajinskih luka isplovilo 12 brodova, dok su dva poslata na utovar robe i naglasio da je sve njih pregledala komisija ZKC u punom sastavu.
Zvaničnik je zaključio da prema njihovom shvatanju, inicijativa i obaveze preduzete u okviru nje ostaju na snazi.
Prethodno je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici SB UN izjavio da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.
Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija će pružiti pomoć afričkim državama, nakon izlaska iz prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala