- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Hagu ne žele da komentarišu zatvorski teror Karadžića

Pratite nas
Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nema komentar na činjenicu da su prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ugrožena ljudska prava u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.
"Hvala vam za vaše pitanje. Mehanizam nema komentar", odgovoreno je danas Srni iz ove pravosudne institucije, koja je nasledila Haški tribunal, na pitanje da li će iskoristiti svoj autoritet i zatražiti da budu poštovana Karadžićeva ljudska prava.
Prethodno je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio od predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mere da se zaustavi zatvorski teror nad haškim osuđenikom Radovanom Karadžićem koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.
Advokat Goran Petronijević, pravni zastupnik prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izjavio je da je došlo do strahovitih narušavanja Karadžićevih osnovnih ljudskih i zatvorskih prava u Velikoj Britaniji, te poručio da će, ukoliko mu se išta desi, za to direktno biti odgovorna britanska vlada.
Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću koji služi kaznu u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.
U pismu ističu da su Karadžiću uskraćena čak i prava koja je ima u zatvorskoj jedinici u Hagu, sa pratećim "Apelom za pomoć i akciju spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva", tvrde da u Karadžićevom slučaju postoji mogućnost njegovog tragičnog ishoda i traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala