Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta se krije iza iznenadnog zaokreta Amerike u taktici prema Srbiji

© AP Photo / Darko VojinovicZastave Srbije, EU i Amerike
Zastave Srbije, EU i Amerike - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Tačno je da Amerika pokušava da promeni taktiku pristupa Srbiji, ali to ne znači i promenu politike - jer Amerikanci mogu lako da vas impresioniraju da im nešto date, ali to ne vide kao partnerski odnos i vašu dobru volju, već kao vašu slabost, i traže još, upozorava bivši vicepremijer Srbije Nebojša Čović.
Otvorena poruka Amerike da je razočarana u Prištinu jer nije prihvatila njen savet i odložila rok za preregistraciju vozila sa KM tablicama deluje kao da je u ovom slučaju stala na stranu Srbije, što nije nešto na šta smo navikli.
Poruku je pratilo i iznenadno interesovanje Amerike za srpsku privredu kad se posle 20 godina setila da u posetu Beogradu dovede privrednu delegaciju sa predstavnicima čak 27 američkih kompanija. Da li je ovo znak da zvanični Vašington menja taktiku prema Beogradu i da je shvatio da pritiscima samo gura Srbiju od sebe?

Maksimalan oprez

Nebojša Čović, bivši zamenik premijera Srbije i nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovu i Metohiju, kaže da to jeste promena taktike a da to treba posmatrati u sklopu svega onoga što se trenutno događa u svetu.
"Mi ne treba da odbijamo ni razgovore ni saradnju ali moramo biti maksimalno oprezni,“ upozorava Čović.
On podseća da je Amerika i 2002. godine krenula u neki vid primene ekonomsko-privrednog koncepta u Srbiji nizom poseta.
„Međutim, kako je vreme prolazilo ispostavilo se da je taj odnos bio zasnovan na pristupu da se kroz to rešava problem Kosova i Metohije. Ako to malo „razgrnete“ onda dođete u situaciju da pomislite da oni hoće na ovaj način da nas kupe ili da nas potkupe u vezi sa Kosovom i Metohijom,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Prema njegovim rečima, svi u regionu razmišljaju da nam je naravno potreban i značajan ekonomski razvoj i da standard građana u čitavom regionu bude viši.
„Ali, u svemu tome treba biti oprezan jer Amerikanci imaju taj stil da vas impresioniraju, da pominju ogromne cifre i da kroz to impresioniranje od vas nešto izvuku, da im nešto date. A kada im date oni to ne vide kao partnerski odnos i dobru volju, već vide kao vašu slabost. To tumače kao pukotinu, a na ono što im je već dato traže da im se da još nešto - i tako to ode u nedogled,“ objašnjava Čović.

Kosovo je njihov projekat

Naš sagovornik dodaje da je danas vreme velikih geopolitičkih promena i vreme u kome se očigledno radi o tome da američka hegemonija koja je godinama trajala posustaje.
„Upravo zbog toga treba da budemo oprezni i da gledamo isključivo naše nacionalne interese,“ smatra Čović.
On napominje i da na upozorenje koje je Amerika dala Prištini ne treba gledati preterano euforično jer ne treba da zaboravimo da je Amerika glavni protagonista takozvane nezavisne države Kosovo.
U tom kontekstu Čović zaključuje da na ponašanje Amerike treba da gledamo kao na Danajce, kako je Homer svojevremeno nazvao sve Grke pod Ilijem (osnivačem Troje) kad donose darove, od čega je i nastala poslovica: “Čuvaj se Danajaca i kad darove donose“.
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
SRBIJA
Stejt department razočaran i zabrinut odlukom Prištine
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
SRBIJA
Portparol Stejt departmenta: Tražimo potpuno odlaganje o preregistraciji, a ne delimično ili u fazama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala