- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Fudbalski cirkus“ iz Pazove: Mnogi se pitaju – preti li Srbiji i izbacivanje sa Mundijala?

© Sputnik / Lola Đorđević Nenad Bjeković
 Nenad Bjeković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Vest da su predstavnici UEFA i FIFA poručili da će biti posledica po Srbiju u slučaju da ni u utorak ne bude održana Izborna skupština mnoge je zabrinula. Kakve bi kazne mogle da budu i preti li Orlovima zbog cirkusa u Kući fudbala u Staroj Pazovi izbacivanje sa Mundijala? Nema razloga za paniku i strah.
To je u razgovoru za Sputnjik potvrdio Mirko Poledica, predsednik Sindikata fudbalera „Nezavisnost“ koji je među 85 delegata.
On je objasnio da nema razloga za paniku zbog packi koje su u ponedeljak u Pazovi podelili Luka Nikola iz UEFA i Elham Mamadov iz FIFA.
„Što se tiče izbacivanja reprezentacije sa Mundijala u Kataru to su gluposti, dezinformacije. Neće biti posledica za reprezentaciju. Idemo na Svetsko prvenstvo normalno. Posebno me iritira što svi zloupotrebljavaju reprezentaciju da će da se unese nemir. Nijedan igrač iz Srbije nije u startnoj postavi, ti momci koji žive u inostranstvu, oni igraju za svoju državu, za Srbiju i niko njih i selektora ne treba da zloupotrebljava na bilo koji način. Deplasirane su te priče da bi trebalo izabrati predsednika zbog mira u kući i sa njim putovati na Svetsko prvenstvo“, rekao je Mirko Poledica na početku razgovora.
Predsednik Sindikata fudbalera „Nezavisnost“ koji je boravio u ponedeljak u prostorijama krovne fudbalske organizacije u Srbiji, biće na istom mestu i u utorak, a očekuje da Skupština FSS, ovoga puta bude održana. Ipak, neizbežno je bilo pitanje šta će se dogoditi ukoliko do toga ne dođe?
„Jedina posledica ukoliko ne bude održana Skupština FSS je uvođenje privremenih mera od FIFA i UEFA. To su pravne norme, ništa nepoznato u svetu fudbala. U tom slučaju FIFA i UEFA bi preuzele rukovođenje FSS i pripremili bi održavanje konstitutivne skupštine. Oni bi do održavanja iste upravljali Savezom i donosili odluke. Ponavljam, izbacivanje nije opcija. Kada je reč o finansijskoj kazni, sigurno bi nam suspendovali novac iz fonda solidarnosti koji nam je namenjen kao članovima FIFA i UEFA. A onda nakon što stvar bude rešena, onda bi ta sredstva bila 'odmrznuta' i bila bi isplaćena na račun“, objašnjava Mirko.
Poledica, ipak, čvrsto veruje da će Skupština biti održana u utorak od 14 časova, ali da na njoj neće biti izabran predsednik.
„Skupština će biti održana, ali Izborna skupština je nezakonita. Sindikat fudbalera je spreman da reaguje ukoliko bude održana Izborna skupština jer nije legitimno, pošto skupština nije konstituisana. Manditi delagatima nisu verifikovani. Niko osim Nenada Bjekovića nije mogao da se kandiduje. Jedan Nemanja Vidić nije mogao da pokuša da se prijavi. Umesto da ga zamole i da kažu, molimo te zbog interesa srpskog fudbala dođi. Veliko je ime svetskog fudbala, oni mu čak ne dozvoljavaju da uđe u kandidaturu. Ponavljam, nisu verifikovani mandati delegatima. Zbog toga, očekujem da bi na ovoj skupštini trebalo da verifikuju mandate, da usvoje dnevni red i zapisnik sa prethodne sednice. Sve te protokolarne stvari. Da se donese odluka da se za tri meseca odloži izbor za predsednika i da se to dogodi tek u januaru 2023. godine“, ističe sagovornik Sputnjika.
Bivši fudbaler Čukaričkog koji je igrao dugo i u inonstranstvu, istakao je da mu je žao zbog cirkusa kojem su u ponedeljak prisustvovali predstavnici FIFA i UEFA u Kući fudbala u Staroj Pazovi.
„Jako mi je žao zbog toga. UEFA i FIFA su nam u prošlosti mnogo pomagali. Uložili su desetine miliona evra u srpski fudbal, pomogli u izgradnji infrastrukture. U velikoj meri FSS zavisi od njih. Nisu zaslužili da gledaju sve ono što su gledali u ponedeljak. To je ispod svakog nivoa. Konstatovano je da nema kvoruma, ali se nadamo da će ga biti u utorak. Takođe, niko od delegata nije obavešten da je Skupština odložena, niti je obavešten da će ponovo biti održana u utorak. Meni lično, nije stigao ni mejl, ni sms, niti sam primio poziv. Apsolutno ništa, što je neozbiljno i nedopustivo. To je dva minuta posla“, rezigniran je Poledica.
Za kraj je Poledica poručio i da Slaviša Kokeza nikada nije zvanično razrešen dužnosti, te da je on ustvari predsednik u ostavci, čak i 18 meseci otkako je podneo ostavku.
„Ostavka Slaviše Kokeze nije prihvaćena jer nije objavljena u službenom listu. U martu, tačnije 22. marta 2021. godine on je podneo ostavku, ali u aprilu na naredna dva Izvršna odbora to nije bila tema, niti je bila potvrda, što je nonsens. Samim tim, on je i dalje predsednik Fudbalskog saveza Srbije u ostavci“, zaključio je Mirko Poledica.
Ostaje da se vidi kakav će epilog biti ponovljene Skupštine FSS u Staroj Pazovi, čiji je početak zakazan za 14 časova.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SPORT
UEFA i FIFA saglasni: Biće posledica za Srbiju!
Hrvatski fudbaler Domagoj Vida na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
SPORT
Hrvati u velikom problemu pred put u Katar! Jedan od najvažnijih pod upitnikom
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SPORT
Makedonci zviždali bugarskoj himni, a sada je stigla kazna!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala